Demi Mur o sebi
Za ljubav muža, volela sam ženu

Glumica, rođena na isti dan kada i „Ilustrovana Politika“ (11. novembra, samo četiri godine kasnije), nedavno je objavila svoju autobiografiju. U njoj iskreno govori o haotičnom detinjstvu, ljubavima, smrtima, razvodima, lečenjima, usponima i padovima koji su je pratili dok je postajala prva devojka u SAD koja je bila na obuci za specijalne vojne jedinice i najplaćenija žena u Holivudu

Priredio Srđan JOKANOVIĆ

Posle decenija tokom kojih smo pratili njenu karijeru, njene ljubavi i brakove, njene uspehe i neuspehe, holivudska zvezda se nada da će je publika gledati drugačijim očima nakon čitanja prve autobiografske knjige „Okrenuto naopačke“.

Nije da i do sada nismo voleli Demi Mur (58) u filmovima poput „Duha“, „Nekoliko dobrih ljudi“, „Nepristojna ponuda“, „Slovo srama“ ili „Porotnik“, koji su je doveli na poziciju jedne od najvećih zvezda osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka. Voleli smo je i kao zanosnu i seksi vragolanku koja nam se smeši sa naslovnih strana, nekad sa malo, a nekad sa nimalo odeće na sebi.

Voleli smo i njenu hrabrost da bude supruga (glumca Brusa Vilisa) i majka troje dece u isto vreme kada je bila na vrhu popularnosti i kada je postala prva holivudska glumica koja je dobijala isti honorar kao i muški kolega A klase (12 miliona dolara po ulozi u to vreme). Bila je i prva poznata žena koja se u poodmakloj trudnoći naga snimala za novine. Verovatno je i jedna od retkih holivudskih diva koja je od prvog (Brus Vilis) i drugog muža (Ešton Kučer) načinila prijatelje i od njih svih skupa porodicu, sa dva oca svojim trima ćerkama.

U ovom veku, Demi se retko pojavljivala na filmu, mnogo više u trač rubrikama: drugi brak se raspao, ćerke su odrasle i sve su manje slušale mamu i tatu, a ona sama je potpuno potonula u svet droge i misticizma, zbog čega se njena porodica gotovo raspala.

Bunar pun stida

Ukoliko u sebi imate bunar pun stida, otvorenih trauma i nerešenih problema, nema tog novca, uspeha ili slave koji bi ga ispunili i zatvorili“, piše glumica u svojoj knjizi sećanja kojom je, dodaje, želela da je publika vidi onakvom kakva jeste, bez šminke, doterivanja ili sakrivanja iza drugih. Pisanje knjige bio je samo deo dugog procesa u koji je krenula kako bi ponovo „otkrila sebe“: Morala sam da razumem zbog čega ja to radim, jer me je sopstveni uspeh u glumi već ostavljao ravnodušnom. Ova knjiga je za mene više buđenje iz sna nego povratak pred javnost“.

U njoj glumica piše o tome kako je njeno odrastanje bilo uslovljeno stalnim selidbama, od Pensilvanije i Ohaja do Vašingtona i Novog Meksika, pre nego što se porodica skrasila u Južnoj Kaliforniji. Za to vreme pomagala je ocu Deniju u njegovim naporima da spreči njenu majku Virdžiniju da izvrši samoubistvo, što je ona često pokušavala. Tek kada su joj se roditelji rastali, devojčica je saznala da Deni nije njen biološki otac. Igrom sudbine, dve godine kasnije, on je izvršio samoubistvo!

Piše i o tome kako je bila silovana kada je imala 15 godina, kako je godinu dana kasnije napustila majku i dom da bi živela sa dečkom, a sa osamnaest se udala za muzičara Fredija Mura. Sama je, priznaje Demi u knjizi, kriva što se brak brzo raspao jer je varala muža. Sa majkom, koja je bila alkoholičarka i prestupnik-piroman (volela je da podmeće požare) prekinula je sve odnose kada je pobegla iz centra za rehabilitaciju, u kome joj je Demi platila lečenje.

U međuvremenu je njena karijera doživela uzlet. Seksi komedije i melodrame „Za sve je kriv Rio“ i „O prošloj noći“ iz osamdesetih i danas se rado gledaju. U njima je Demi često bila golišava i danas ne žali za tim: Kada sam bila mlada, smatrala sam da mi je dužnost da budem na usluzi rediteljima i njihovim željama. Da nisam pristajala da dajem sve od sebe, ne bi me voleli. Moja cena je bila direktno vezana za moje telo“. Da bi telo izgledalo savršeno, bez viška kilograma, Demi je bila pod stalnim stresom, a to je odvelo na put zavisnosti od alkohola i kokaina.

Glad za kokainom

Moja glad za kokainom sredinom osamdesetih prerasla je u zavisnost, pa iako nikada sebe ne bih nazvala zavisnikom, ja sam to postala“. Pisala je o kratkotrajnim ljubavnim vezama sa glumcima njene generacije kao što su Rob Lou ili Džon Krajer, kao i o neobičnoj proslavi 23. rođendana u oblakoderu Donalda Trampa, na koju je došao i umetnik Endi Vorhol.

Nakon najavljene pa odjavljene udaje za glumca Emilia Esteveza, Demi se udala za Brusa Vilisa, tada jednu od najvećih zvezda holivudskih akcionih filmova (serijala „Umri muški“, pored ostalih). Piše o tome kako ga je upoznala 1987. na premijeri filma „Pod zasedom“, gde je igrala sa nesuđenim mužem Estevezom (sa kojim je ostala prijatelj).

Imala sam utisak da je Brus budala“, piše Demi, dodajući da se tokom večeri njeno mišljenje menjalo.Bio je pravi džentlmen, na neki svoj način“. Dala mu je svoj broj telefona i krenula kolima kući, pod mesečinom koja je obasjavala auto-put. „Onda mi se učinilo da me, usred noći, na pustom drumu, neko doziva. U susednoj traci sam ugledala limuzinu sa otvorenim krovom u kojoj su se Brus i njegovi prijatelji šegačili i uzvikivali moje ime“.

U roku od četiri meseca su se venčali i početkom devedesetih dobili tri ćerke kojima su dali neobična imena: Rumer, Skaut i Talula Bel. I u poslu je, u jednom trenutku, nadmašila sve svoje koleginice po zaradi, i Džuliju Roberts i Šeron Stoun.

Ipak, nešto nije bilo kako treba. Vilis je bio potpuno ravnodušan prema njenoj karijeri, čak je smatrao da je gluma previše odvlači od porodičnih obaveza. I mediji su bili ubeđeni da pred sobom imaju suviše ambicioznu ženu, kojoj nikad nije dosta novca i slave, posebno pošto je za ulogu u filmu „Striptiz“ tražila (i dobila) 12,5 miliona dolara!

Danas Demi smatra da je bila žrtveni jarac u muškom svetu šou-biznisa, koji nije mogao da se pomiri sa činjenicom da jedna uspešna žena zarađuje koliko i njen uspešni muž. „Ne smeta mi ukoliko je to nešto promenilo u našem svetu“, kaže Demi. „Mislim da jeste, i ne kažem da sam ja za to zaslužna, ja sam samo bila oruđe pomoću koga su žene postale svesnije svog položaja. Očigledno da posao nismo završile, jer se i danas borimo za ravnopravnost“.

Ulazak u ljubavni trougao

Pad u karijeri, od koga se do danas nije oporavila, za Demi je počeo nakon što se nisu ispunila njena velika očekivanja u vezi sa filmom „Dži Aj Džejn“ (1997). To je bio akcioni spektakl, u režiji slavnog Ridlija Skota, i za potrebe jedne od glavnih uloga Demi je nedelje provela na vojnoj obuci i treninzima pokušavajući da postane prva žena u SAD koja je završila kurs predviđen za specijalne snage američke ratne mornarice. Ipak, kada je stigao u bioskope, pobunili su se ratni veterani protiv proizvoljnosti autora, a kritika je isekla film. U bioskopima je propao.

Nisu mi dozvolili da pobedim u toj igri – piše Demi. –Za malu devojčicu u meni, to je bila tragedija.

I to, kao i razvod od Brusa Vilisa (2000), pa zatim prerana smrt njene majke, uticali su da se Demi povuče iz šou-biznisa i posveti odgajanju ćerki. Sa bivšim mužem je ostala u dobrim odnosima, zarad dece. I danas su često zajedno: na predstavljanje Demine knjige došao je sa sadašnjom suprugom Emom Heming.

Nakon razvoda, Murova je povremeno radila kao producent, a još ređe glumila – epizode. Bila je u ranim četrdesetim i pitala se da li je ona Holivudu i dalje potrebna. Ne govori sa gorčinom o tim dilemama.

Iskreno piše kako je u to vreme (2003), počela da se zabavlja sa 15 godina mlađim glumcem Eštonom Kučerom, i da je „počela da se oseća mlađom nego što se osećala u svojim dvadesetim“. Ponovo je zatrudnela, ali je u šestom mesecu izgubila dete. Bilo je žensko. Planirali su da joj daju ime Čaplin Rej. Ponovo je počela da pije i krivi sebe za pobačaj. Sa Eštonom se venčala 2005. i oboje su bili uporni sa veštačkom oplodnjom nadajući se da bi ponovo mogla da zatrudni. Teško – sve više je pila i, nakon jedne operacije zuba, koristila analgetike sa dejstvom opijata. Istovremeno, činila je sve da udovolji mladom mužu i njegovim željama.

Kada joj je jednom prilikom rekao kako mašta da vodi ljubav sa dve žene istovremeno, glumica mu je ispunila i tu želju: Želela sam da mu dokažem koliko savremena i zabavna mogu da budem“. Zbog njega je počela ponovo i da pije.

Sećam se da mi je jednom rekao da nije siguran da alkoholizam zaista postoji, već da je sve stvar umerenosti. Poželela sam da ja budem ta umerena devojka, koja može da popije malo vina za večerom ili jednu čašu tekile na žurci. Mislila sam da i Ešton to želi“. Shvatala je da joj tokom borbe protiv zavisnosti on nije pružao nikakvu utehu. „Imala sam osećaj da je ljut na mene zato što imam probleme i ne osećam se dobro“.

Nemam šta da izgubim

A onda je saznala da je muž vara i da to nema veze sa ljubavnim trouglom na koji je sama pristala. „Sada mi se čini da je sve što je radio bilo u cilju da se naš brak okonča i, na obostranu žalost, to se i dogodilo“.

Rastali su se, ali tu nije bio kraj njenog pada. Dok je sa ćerkom Rumer bila na nekoj žurci, gde je uzela sintetičke droge, doživela je moždani udar, na sreću, bez posledica. Već u lošim odnosima sa druge dve ćerke, i Rumer se pridružila sestrama u svojevrsnom bojkotu majke. Još tada je planirala da napiše knjigu o odnosu majke i ćerki, ali nije imala snage.

Bila sam bez posla. Bila sam bez ljubavi“, piše Demi, kojoj se zdravlje toliko urušavalo da čak nije mogla da se koncetriše na čitanje knjige ili gledanja televizije. Autoimune bolesti su je napadale. „Nešto se dešavalo sa mnom, moji organi su se polako gasili“.

Počela je da sastavlja deliće svog života. Najpre u jednom centru za odvikavanje od alkohola i radeći sa doktorima za integrativnu medicinu. Vremenom se ponovo zbližila sa ćerkama i pre nekoliko godina postala odlučna da napiše svoja sećanja. Nije imala dilemu o tome da li će iskrena ispovest uticati na njenu karijeru: Ali, ja u ovom trenutku nemam šta da izgubim, ne postoji pozicija koju treba da čuvam!

Osećala je da ima pravo da sa čitaocima podeli svoj privatni život koji uključuje i brakove sa poznatim muževima, ukoliko se te priče tiču i nje lično. „Nadam se da nikoga od njih nisam napravila zlikovcima, a sebe žrtvom“, kaže glumica.Ne krivim bilo koga za bilo šta u mom životu. To je gubljenje energije“.

Svakoj od ćerki Demi je dala rukopis i pravo da izmene šta god požele, ali nijedna od njih to pravo nije iskoristila. Skaut je čak rekla da joj je drago što je njena majka opet dobila želju za životom i da je saznala o majci neke stvari koje je u njihovom domu ranije samo ovlaš pominjala. „Nas tri smo odrastale doživljavajući naše roditelje kao nepobedive bogove sa Olimpa i tek kasnije smo shvatile koliko su oni obični ljudi“.

Danas je glumica sasvim trezna, sa ćerkama Rumer i Skaut je pohađala jednogodišnji kurs duhovne psihologije – davno je napustila kabala učenje koje je svojevremeno izazvalo dosta kontroverze u medijima. Ponovo počinje da glumi i dobila je glavnu ulogu u filmu „Korporativne životinje“. Priprema kao producent i jedan film samo za sebe.

Kaže da knjigu nije pisala kako bi zaradila novac, jer „za to postoje bolji načini“. Na samom kraju piše:

Moja priča ne pripada ni tabloidima, ni mojoj mami, ni muškarcima za koje sam bila udata, niti ljudima koji su voleli ili mrzeli moje filmove, ne pripada čak ni mojoj deci. Moja priča je samo moja, ja sam jedina koja je sve vreme u njoj i ja sam odlučila da skupim hrabrost i ispričam je svima, na svoj način“!