Зачинима до виткости

„Када осетим хладноћу, крене ветар, снег… ујутро ми је тешко и да устанем из кревета а још теже да одем на вежбање. Зато зими проређујем фитнес, на сопствену одговорност, али бих са друге стране радо применила неке „трикове“ у исхрани, који би помогли да сачувам линију. Сви причају о зачинима као важним савезницима. Кажите ми нешто више о томе’’.

Ако треба да смршате, или пак да одржите линију у зимским месецима када се много мање крећете, а извесно једете калоричнију храну, држите се полице са зачинима. Заборавите на вештачки прављене пилуле за мршављење и трошите старе добре зачине које су наши преци користили од давнина.

ЦИМЕТ – Познато је да кашичица цимета дневно смањује шећер у крви као и ниво инсулина после јела. Ово је веома важно за оне који желе да смршају јер је управо вишак инсулина кривац за упорне, ружне и масне наслаге у пределу стомака. Цимет подстиче метаболизам, заварава глад и смањује „лош“ холестерол као и друге масноће у крви. Користите га чешће – па њиме слободно поспите кафу, јутарњи мусли, овсену кашу, какао, чај, млеко. Добродошао је свуда али је препорука да се не конзумира више од 4 грама дневно!

ЉУТИ СОС – Приметили сте да у последње време волите љуто! Одлично. Када једете љуто, тело аутоматски подиже ниво хормона ГЛП-1 који смањује глад и обара ниво грелина који повећава апетит. Познатом сосу табаско или љутој папричици ако је једете уз ручак, састојак капсаицин даје ону чувену „врелину“ која вас „ољути“ у тренутку. Капсаицин је разлог што у телу осетите и релаксацију јер он подстиче ослобађање хормона ендорфина. Љути укус капсаицина доводи до термогенезе, процеса стварања топлине у организму а тај процес захтева додатну потрошњу калорија, захваљујући чему се топе масне наслаге. Особама склоним преједању саветује се да као предјело поједу салату са додатком чили папричице.

ЦРНИ БИБЕР ЗА МЕТАБОЛИЗАМ – Главни састојак бибера је пиперин и он убрзава метаболизам и топи масноће у крви. Важно је да га увек користите свеже самлевеног. Јер, чим га унесете у организам а тело осети његову оштрину, организам добија знак да испусти дигестивни ензим који облаже желудац и помаже му при разградњи протеина и угљених хидрата, тако да они не стижу да се претворе у сало.

КУРКУМА ЗЛАТА ВРЕДНА – За њу кажу да ваја тело! Овај пикантни састојак карија спречава стварање новог масног ткива без икаквог вежбања. Кашичица овог праха дневно убрзава метаболизам и помаже јетри да избаци масти и токсине. Користите је у супама, као додатак куваном поврћу, уз пилетину. Кажу да она лечи готово све болести и зато је с правом зову „зачин живота“.

ЂУМБИР – јесте љут и јак али он напросто тамани масти. Уместо десет минута вежбања, сипајте у шољу чаја кашичицу млевеног или свежег ђумбира и он ће да сагори 43 калорије. Добар је диуретик који избацује токсине и смањује масти у организму, те спречава да се оне гомилају. Оно што је најважније – смањује надутост стомака и ви одмах изгледате, а и осећате се виткије!

Наставак прочитајте у броју 3123.