Začinima do vitkosti

„Kada osetim hladnoću, krene vetar, sneg… ujutro mi je teško i da ustanem iz kreveta a još teže da odem na vežbanje. Zato zimi proređujem fitnes, na sopstvenu odgovornost, ali bih sa druge strane rado primenila neke „trikove“ u ishrani, koji bi pomogli da sačuvam liniju. Svi pričaju o začinima kao važnim saveznicima. Kažite mi nešto više o tome’’.

Ako treba da smršate, ili pak da održite liniju u zimskim mesecima kada se mnogo manje krećete, a izvesno jedete kaloričniju hranu, držite se police sa začinima. Zaboravite na veštački pravljene pilule za mršavljenje i trošite stare dobre začine koje su naši preci koristili od davnina.

CIMET – Poznato je da kašičica cimeta dnevno smanjuje šećer u krvi kao i nivo insulina posle jela. Ovo je veoma važno za one koji žele da smršaju jer je upravo višak insulina krivac za uporne, ružne i masne naslage u predelu stomaka. Cimet podstiče metabolizam, zavarava glad i smanjuje „loš“ holesterol kao i druge masnoće u krvi. Koristite ga češće – pa njime slobodno pospite kafu, jutarnji musli, ovsenu kašu, kakao, čaj, mleko. Dobrodošao je svuda ali je preporuka da se ne konzumira više od 4 grama dnevno!

LJUTI SOS – Primetili ste da u poslednje vreme volite ljuto! Odlično. Kada jedete ljuto, telo automatski podiže nivo hormona GLP-1 koji smanjuje glad i obara nivo grelina koji povećava apetit. Poznatom sosu tabasko ili ljutoj papričici ako je jedete uz ručak, sastojak kapsaicin daje onu čuvenu „vrelinu“ koja vas „oljuti“ u trenutku. Kapsaicin je razlog što u telu osetite i relaksaciju jer on podstiče oslobađanje hormona endorfina. Ljuti ukus kapsaicina dovodi do termogeneze, procesa stvaranja topline u organizmu a taj proces zahteva dodatnu potrošnju kalorija, zahvaljujući čemu se tope masne naslage. Osobama sklonim prejedanju savetuje se da kao predjelo pojedu salatu sa dodatkom čili papričice.

CRNI BIBER ZA METABOLIZAM – Glavni sastojak bibera je piperin i on ubrzava metabolizam i topi masnoće u krvi. Važno je da ga uvek koristite sveže samlevenog. Jer, čim ga unesete u organizam a telo oseti njegovu oštrinu, organizam dobija znak da ispusti digestivni enzim koji oblaže želudac i pomaže mu pri razgradnji proteina i ugljenih hidrata, tako da oni ne stižu da se pretvore u salo.

KURKUMA ZLATA VREDNA – Za nju kažu da vaja telo! Ovaj pikantni sastojak karija sprečava stvaranje novog masnog tkiva bez ikakvog vežbanja. Kašičica ovog praha dnevno ubrzava metabolizam i pomaže jetri da izbaci masti i toksine. Koristite je u supama, kao dodatak kuvanom povrću, uz piletinu. Kažu da ona leči gotovo sve bolesti i zato je s pravom zovu „začin života“.

ĐUMBIR – jeste ljut i jak ali on naprosto tamani masti. Umesto deset minuta vežbanja, sipajte u šolju čaja kašičicu mlevenog ili svežeg đumbira i on će da sagori 43 kalorije. Dobar je diuretik koji izbacuje toksine i smanjuje masti u organizmu, te sprečava da se one gomilaju. Ono što je najvažnije – smanjuje nadutost stomaka i vi odmah izgledate, a i osećate se vitkije!

Nastavak pročitajte u broju 3123.