ISTINE I ZABLUDE O ŠEĆERU
Zamene nisu uvek dobre

Poznato je koliko je beli šećer štetan, da nema nikakve minerale niti vitamine u sebi, da nam stvara lažni osećaj sitosti i zadovoljstva. Postoje li apsolutno zdrave zamene za šećer i koliko su veštački zaslađivači opasni po zdravlje pitali smo Anu Petrović, nutricionistu-dijetetičara i magistra farmacije.

– Zdrava ishrana je uravnotežena, raznovrsna i izbalansirana ishrana. Više namirnica možemo koristiti kao zamenu za beli šećer. Zdravije zamene mogu biti cejlonski cimet jer sadrži manje kumarina od kasija cimeta, stevija ekstrakt, prah ili tablete, agava sirup ili šećer, dok se med preporučuje kod dece, sportista i nedovoljno uhranjenih osoba.

Postoje li podaci o tome koliko takozvanih loših ili rafinisanih šećera unosimodnevno i šta oni rade našem organizmu osim što skladište masnoću oko struka i remete hormone u mozgu?

– Prema istraživanju Instituta za javno zdravlje 70 odsto ljudi u Srbiji konzumira svaki ili svaki treći dan rafinisan šećer kroz čokolade, keks, napitke, kolače, slane grickalice, jogurt… Svetska zdravstvena organizacija preporučuje dnevni unos šećera do 30 g, dok američka Uprava za hranu i lekove preporučuje oko 55 g što je 10 odsto od ukupnog dnevnog kalorijskog unosa. Ugljeni hidrati su osnovni izvor energije i svakodnevo ih treba konzumirati iz zdravijih izvora. Ukoliko u ljudskom telu nema dovoljno šećera, ono crpi energiju iz masti i nastaje ketoza, koja ako dugo traje može izazvati umor, malaksalost, neprijatan zadah. Šećer pozitivno utiče na serotonin, hormon sreće i popravlja raspoloženje, ali u velikim količinama može dovesti do oštećenja jetre, hipoglikemije, insulinske rezistencije, pada imuniteta, karijesa, akni, nadutosti, dijabetesa i kardio vaskularnih bolesti.

Od čega je ustvari sastavljen šećer i zašto se kaže da on ima prazne kalorije?

– Običan šećer je po svom sastavu disaharid (saharoza), sastavljen od dva prosta šećera – glukoze i fruktoze. Beli i smeđi šećer se prave od šećerne trske i imaju skoro identičan sastav. U 100 g belog šećera ima 387 kalorija, a u smeđem 380 g. Razlika u nutritivnom sastavu je minimalna – beli šećer ima 98,8 g ugljenih hidrata, smeđi 98 g, nula grama proteina i nula grama masti. Smeđi ima zanemarljivu količinu kalijuma, gvožđa i kalcijuma. S obzirom da u belom šećeru ne možemo pronaći proteine, masti, vlakna, vitamine i minerale, kažemo da ima prazne kalorije.

 

Piše: Branka Kovačević

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju