Још једно повучено признање
ЗАОКРЕТ У ХОНДУРАСУ

Када су у јесен 2021. расписани председнички избори у централноамеричкој држави Хондурас, резултати су са пажњом очекивани на другом крају свету, у Народној Републици Кини и њеној отцепљеној острвској покрајини Тајвану. Питање је било да ли ће Тајван изгубити још једног дугорочног савезника, будући да је главни кандидат опозиције обећао да ће у случају победе успоставити дипломатске односе са Пекингом.

После готово годину и по дана од избора исход је недавно обнародован у Пекингу, у недељу, 26. марта. Неколико сати пошто је Влада председнице Сиомаре Кастро (није у сродству са много познатијим презимењацима са Кубе) саопштила да прекида 82 године старе „дипломатске односе“ са Тајваном, њен министар спољних послова Едуардо Енрикуе Реина је са кинеским колегом Ћин Гангом потписао заједничко саопштење о успостављању формалних веза.

Кинези кажу да на тропском острву Тајван киша не пада, већ лије. У таквом дану, Тајван је задесио још један дипломатски удар. Оно што се назива Република Кина је остало са само 13 дипломатских „савезника“ пошто је и девета земља прекинула везе од када је челница острвске администрације Цаи Инг-вен ступила на дужност 2016.

„Као важна нација у Централној Америци, Влада Хондураса одлучила је да стане на страну 181 земље света признајући и придржавајући се принципа ‘једне Кине’, прекидајући ‘дипломатске односе’ са Тајваном“, поручено је из Министарства спољних послова у Пекингу. У саопштењу се наводи да је НР Кина спремна да ојача свеобухватну пријатељску сарадњу са Хондурасом.

Из хондурашког Министарства су поручили да тамошња Влада „признаје постојање једне Кине у свету и да Влада Народне Републике Кине представља Кину у целини. Тајван је саставни део кинеске територије и данас је Влада Хондураса обавестила Тајван о прекиду дипломатских односа.“

Са своје стране су и у Тајпеју саопштили да прекидају званичне односе са Хондурасом, што се сматра новим неуспехом за режим на острву, на раскршћу Источног и Јужног кинеског мора, у дугогодишњој дипломатској борби са Пекингом. НР Кина сматра Тајван делом своје територије без права на формалне везе са другим владама, одбија званичне везе са било којом земљом која признаје Тајпеј и јача напоре за међународну изолацију острва.

 

 

Пише Борислав Коркоделовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању