Зашто мрзим тенис?

Андре Агаси открива у својој аутобиографији

 

Упркос померањима и отказивањима турнира и такмичења, ни овој сезони белог спорта није недостајало узбуђења. Најпре их је донео Новак Ђоковић организовањем „Адриа тура“, у јуну, усред првог таласа епидемије короне у свету. Слике из Београда са пуним трибинама људи без маски и славље након мечева обишле су свет и поделиле јавност. Осуде су стигле, као и правдања и одбрана. Турнир је неславно пропао већ на другој станици, у Задру, јер је бугарски играч Григор Димитров био заражен вирусом, а онда су и остали „негативни“ постали „позитивни“, укључујући и Новака.

Наш спортски јунак је поново у септембру постао тема број један у свету када је на првенству САД лоптицом случајно погодио линијског судију због чега је дисквалификован. Иако тенис изгледа као спорт без скандала и превише узбуђења, играчи воде заиста узбудљиве животе, на терену и ван њега. Зато смо се присетили једног бившег аса који спада међу најконтроверзније играче у историји тениса, а има везе са Новаком.

Он је својевремено поставио јединствен успех од четири победе на отвореном првенству Аустралије и важио је за рекордера док се није појавио Новак Ђоковић и победио пет пута. Нешто касније бивша легенда ће постати и Новаков тренер, али само на годину дана. Разишли су се због „немогућности даље сарадње“, али су остали у пријатељским односима.

Наравно, у питању је Андре Агаси (50). Његова аутобиографска књига „Отворено“ била је хит пре тачно десет година, прва по продаји у Америци и остала је у памћењу као необично штиво, необично из много разлога. Ових дана се поново чита, јер сваки нови грен-слем турнир, сваки нови скандал или свако ново ривалство између играча подгрева интересовање за Агасија и његову животну причу препуну свега тога.

Приредио Срђан ЈОКАНОВИЋ