Zašto naselje Trešnja-Koviona, deo Beogradske opštine Sopot još nema vodu

ILUSTROVANA NA LICU MESTA

Tako blizu, a tako daleko

Bez vode u 21. veku

Vlasnici kuća i vikendica u naselju Trešnja-Koviona, opština Sopot, iako su praktično deo prestonice i dan-danas nisu priključeni na gradski vodovod. Ove sezone mnogo češće i duže borave u svojim letnjikovcima, mnogi su se ovde i trajno doselili, pa je nedostatak tekuće vode postao „goruće pitanje“, zbog čega su pokrenuli i peticiju…

TEKST I SLIKE SANJA LAZAREVIĆ

Na samo 25 kilometara od Beograda, kada se prođe Avala i sva usputna podavlska sela, stiže se u jednu divnu zelenu oazu, vikend naselje Trešnja, nastalo još sedamdesetih godina prošlog veka, jer su mnogi imućniji Beograđani upravo u ovom ambijentu, prepunom drveća, idealne klime i sa malim, danas zapuštenim jezerom, prepoznali pravu lokaciju za svoje kraće ili duže boravke u prirodi. I zaista, svega onoga što je potrebno čoveku da diše punim plućima, a da ne mora da putuje satima da bi uživao u prirodi, ovde ima u izobilju: i trave, i bilja, i šume, i ruže vetrova i cvrkuta ptica… Jedino čega nema, i to samo u delu naselja koji se zove Trešnja-Koviona, jeste tekuća voda. Oko hiljadu kuća, koje su se ovde lepo rasporedile po lugovima i obroncima, čiji su pojedini vlasnici čak vikendicu pretvorili u mesto stalnog boravka, i danas, u 21. veku – nemaju vodovod. A deo su beogradske opštine Sopot. Mnogi će je možda nazvati prigradskom opštinom, ali činjenica je da su od Terazija udaljeni tek tridesetak kilometara.

Upravo zbog toga su se žitelji ovog dela Trešnje udružili i pokrenuli potpisivanje peticije kojom traže da im se obezbedi elementarni civilizacijski uslov za normalan život. Krenuli smo tragom ove inicijative i uverili se da su njihovi zahtevi sasvim opravdani. Svi drugi delovi Trešnje imaju vodu, kao i obližnja, a od Beograda udaljenija Ralja, zatim kuće koje su u neposrednoj blizini, ali pripadaju opštini Voždovac, jer je tu negde granica, ili imaju ili će uskoro dobiti gradsku vodu. Postoji i trafo-stanica na samo dva kilometra od centra Trešnja-Kovione.

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju