Важан безбедносни бедем за Србе
ЗАШТО СЕ „ОТВАРА“ МОСТ НА ИБРУ

Од јуна 1999. главни градски мост на Ибру, у од тада подељеној Косовској Митровици, постао је у свету врло познат, на жалост по лошем. Од те године, и доласка међународне војне и цивилне мисије овај мост, који радваја северни, српски и јужни, албански део града постао је поприште  бројних сукоба Срба и Кфора на једној страни и Албанаца на другој, који су упорно преко моста настојали да насилно уђу у северни део града и протерају Србе.  Тако је већ скоро четврт века главни градски мост на Ибру бараометар укупне косметске ситуације, реалне слике односа Срба и Албанаца на КиМ.

Мост је далеко од оних Андрићевих „мостова који спајају обале реке, људе, скраћују путеве и представљају лепоту једног града”.

На првој седници Скупштине општине у северној Косовској Митровици, након локалних избора за ову општину 23. априла 2023, једна од  тачака  дневног реда је била и отварање моста на Ибру који представља важан безбедносни бедем за Србе на КиМ.

Циљ овог Куртијевог једностраног и противправног потеза, отварање моста за саобраћај,  јесте да доведе до нових тензија и провокација на рачун мирног српског народа на северу КиМ, став је свих Срба на северу Космета.

За ову одлуку на седницо СО Северна Косовска Митровица, 28. априла, гласало је 11 албанских одборника, један  је био уздржан а једини Србин је био против.

Једини српски одборник у овој локалној Скупштини Душан Милуновић, који делује самостално, на седници је истакао да је одлука преурањена и да се може тумачити као корак ка уједињењу Северне и Јужне Митровице, те изазвати инциденте. Он је додао да у тренутној осетљивој политичко-безбедносној ситуацији то није паметна одлука локалне Скупштине.

Мост који спаја северни део Митровице са јужним један је од симбола страдања српског народа на Косову и Метохији. Срби су захтев за његово отварање, иако у граду има још мостова који су у функцији, схватили као претњу по мир.

Српска листа је најоштрије осудила нелегалну и нелегитимну одлуку коју је донела Скупштина општине Северна Митровица. Они кажу да се овим директно крши Бриселски споразум и нарушава мир на овим просторима. Такође, упозоравају да ће „евентуално отварање моста несумњиво за последицу имати инциденте на овом простору, што је очигледна намера Приштине”.

 

Текст и фотографије : Зоран Влашковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању