ФАТАЛНА ЖЕНА ЛУ САЛОМЕ
Због ње је Ниче плакао

Љубав између полова је вечита борба, још је једна реченица коју можемо наћи у њеној студији, прожетој личним искуством, крвљу, срцем, соковима у устима и на грудима, све је то Лу Саломе сублимирала у својим делима, прешавши многе љубавне стазе, од којих су најпознатији Фридрих Ниче, Рајнер Марија Рилке, Сигмунд Фројд и Пол Ре, пишући не дрхтећом руком, јер преиспитивање јој није било својствено, већ руком пуном страсти. То доказује и њено мишљење да је „љубавни чин стваралачки усхит због саме љубави“, али је такође у наставку наговестила да се „брже троши уколико је жешћа“, алудирајући на вихоре који су жестоко дрмали њене везе са љубавницима. Ако је једна Лу Саломе говорила да је прекид највеће среће у љубави природан, а шта онда остаје после? Остаје жар, не сећање на њега, него жар љубави који је заувек у нама, саставни је део нас и путује са нама даље, кроз искушења.

Ко је била та жена чији су љубавни жарови и жалови доспели и до нас, па је читамо, проучавамо, посматрамо и славимо? Рођена је у Санкт Петерсбургу као Лујза Густавовна Саломе. Њени родитељи су били хугенотског и немачког порекла. Вечито је волела и поштовала искреност руског народа. Рођена је са звезданим предиспозицијама за слободу, њена планета љубави је тежила апсолутној разрешености од свих стега и симптоматичној необичности, а планета страсти је, опет, тежила мушкарцима који ће је обожавати, љубити и тетошити. Успевала је у свему, нарочито у одржавању своје слободе, још у то време, када је слободан живот за жену био непојмљив, Лу је била освајачица слободе, као жена-перјаница која држи црвени барјак. Изрешетан бодљама и борбом, али стално у њеним рукама. Њено понашање, њен љубавни и свакодневни живот били су револуционарни и раскошни, а од писања је зарађивала довољно да буде самостална.

Била је и прелепа жена, витка, имала је продоран поглед који је изражавао дубоку мрклину и дрчну ведрину, црте лица у исто време и оштре и изазовно романтичне, њена појава је била импозантна.

Кад јој је било 17 година, тада већ враголаста девојка са хладним подтоном (испоставиће се касније да је, и поред бројних контаката, заљубљивања, обожаватеља  и осталих догодовштина одлучила да остане невина све до своје тридесете године, може се наћи податак да је прво сексуално искуство имала са извесним неурологом Земеком тек тада), Лу Саломе је убедила холаднског проповедника Хенрија Гилота који је био старији од ње 25 година, да је подучава теологији, филозофији и књижевности (француској и немачкој). Свештеник је пристао са одушевљењем јер се у њу заљубио, чак је планирао и да се разведе. Енергија те необичне девојке која му је седела у крилу док је од њега упијала знање као пијавица била је разарајућа. Поред знања које је пренео на њу и поред додатог самопоуздања које је са њим стекла, он је заслужан и за надимак Лу, јер му је био проблем да изговори њено право име.

 

Пише Ана Атанасковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању