Симбол града и историје
Земунски Гардош

Према предању, Мађарска је настала спајањем седам племена па је, поводом хиљаду година од тог догађаја, 1896, подигнуто седам споменика, од којих је један на Гардошу, Миленијумска куле, симбол Земуна, коју називају и Кулом Сибињан Јанка, чувеног борца против Османлија

Текст и фото Т. Иваниш

 

Гардош је живописно насеље у Земуну, на истоименом брду, које је сачувало аутентичан изглед, са малим кућама и калдрмисаним уличицама и једно је од најлепших градских целина у Београду. Историја Гардоша почиње рано, још у праисторији. Велики број предмета који су нађени приликом археолошких истраживања сведоче о да је на овој локацији постојала насеобина још тада, у доба страчевачке и винчанске културе.

Како је време је протицало, са њим су се мењали и народи који су настањивали ово место. Данас је синоним за Гардош кула која доминира узвишењем и са чијег врха поносно шири крила турул – мађарска митска птица слична соколу. Записано је да је турул имао распон крила од четири метра. Званични назив овог здања је Миленијумска кула, мада се чешће чује име Кула Гардош. Име Миленијумска је од намере Угарске да 1896. године подизањем седам споменика потпуно различите архитектуре обележи хиљаду година државности. Наиме, према предању, Мађарска је настала спајањем седам племена па је због тога било симболички важно подићи и седам споменика. Два су, тако, изграђена у Мађарској, два у Словачкој, један у Украјини, један у Румунији, и овај, седми, у Земуну. Централни Миленијумски споменик подигнут је у Будимпешти и налази се на Тргу хероја. Гардош кула данас је једна од две у потпуности сачуване из тог периода, а једина је сачувана од свих споменика изван данашње Мађарске, јер куле у Словачкој, Украјини и Румунији више не постоје.

Узвишење на Гардошу се сматра одличном позицијом за осматрачницу, па су зато сви своја утврђења баш овде дизали. Миленијумска кула је висока 36 метара и отворена је за посетиоце. Са ње се пружа поглед на ушће Саве у Дунав и даље на Калемегданску тврђаву. А унутар здања се често одржавају изложбе, као и културни догађаји, у оквиру атељеа и галерије „Чубурило“. Сталну поставку чини изложба посвећена лику и делу Милутина Миланковића.

Некада се овде налазила Земунска тврђава коју неки извори помињу већ у 9. веку. Од ње је остала само четвороугаона цитадела, у чијем средишту је 1896. подигнута Миленијумска кула. У тој старој, средњевековној, погинуо је Јанош Хуњади, познат и као Јанко Сибињанин, мађарски витез и велики борац против Осмалија. Због његовог витештва, српски народ је Гардош кули наденуо и име Кула Јанка Сибињанина.

Земунско утврђење током прве половине 12. века, често се помиње у вези са византијско-мађарским ратовима, а византијски хроничар Јован Кинам наводи да су Мађари 1127. године заузели Београдску тврђаву и од њеног камења подигли Земунски град.