ШТА ОСТАЈЕ ПОСЛЕ 2020.
Живот, ипак, није стао

Несумњиво да огромна већина грађана Србије има осећај да је 2020.– година коју је појео ковид -19. Међутим, чак и летимичан осврт на протеклих 365 дана иде у прилог тези да ћемо јој се враћати још по неким догађајима и бројевима.

У тада нову 2020. Србија је ушла са индексом демократије од 0,41, што ју је сврстало на 66. место од 167 анализираних држава и у категорију непотпуних демократија. Запослени су у јануару примили просечно и нето – 59.941. динар. На крају јануара јавни дуг Србије износио је 48,9 БДП ( вредност свега што произведемо за годину дана).

Освајали смо неславна и славна прва места. Тако је наша престоница, као и градови попут Панчева, Смедерева, Ужица, Косјерића, била звезде платформе AirVisual, а тим Математичке гимназије заблистао на Жаутинковској олимпијади математике, физике и информатике у Алма Ати.

Издашна помоћ привреди

Кад смо превалили месец, који се, како народ уме да каже, због традиционално нерационалног трошења за празнике, отегне к’о гладна година, пословни магазин „Ceoworld“ убеђивао је, и нас и цео свет, да живот у Србији није скуп. Јер, на листи од 132 државе, наша се по скупоћи нашла тек на 98. месту.

Нови вирус је напокон добио име и епидемија је још била „тамо негде“. Број заражених на целој планети тек је стигао до 40.000, а нас је највише бринула судбина 14 грађана Србије који су затекли на крузеру „Дајмонд Принцес“ где је избила зараза, због чега је брод стављен под карантин у Јокохами. Основцима и средњошколцима је продужен распуст до 24. фебруара, не због короне, већ због епидемије грипа. Вирус ковид нам је још био „смешан“. Последњег фебруарског дана сазнали смо у чије руке и под чију капу ће отићи Комерцијална банка – у словеначке, а под капу Нове љубљанске банке, и то за 387 милиона евра.

Први пролећни месец почео је у знаку короне, са првим оболелим регистрованим 6. марта и увођењем ванредног стања 15. марта. Страх од непознате пошасти се увукао под кожу, у једном дану смо на све заборавили, осим на то колико је важно сачувати своје и здравље најближих. Наше лекаре и медицинско особље смо с балкона и отворених прозора увече бодрили аплаузом, кинеске стручњаке дочекали с љубављу и захвалношћу, руску здравствену експедицију с олакшањем, а на помен Европске уније презриво одмахивали главом. Влада Србије најавила је пакет помоћи привреди и грађанима вредан 5,1 милијарду евра.

Средином априла, како рече премијерка Брнабић, угледали смо светлост на крају тунела, али ванредно стање је укинуто тек на Ђурђевдан, 6. маја.

ПИШЕ М. СТАМАТОВИЋ

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању