АГАТА КРИСТИ И ЊЕНЕ СТРАСТИ
Живот је грандиозан

Ако желимо да пронађемо светску путницу међу списатељицама, довољно је да се сетимо краљице крими романа, Агате Кристи, која је измислила два незаборавна детектива – ексцентричног, уштогљеног и надасве интелигентног Белгијанца Херкула Поароа и госпођицу Џејн Марпл, времешну и радозналу енглеску уседелицу. Обоје су бриљантно решавали све детективске заврзламе. Њене књиге су најпревођенијe на свету, а написала их је 93. Само се Библија продала у више примерака од дела Агате Кристи. Писала је и романтичне романе под псеудонимом Мери Вестмакот, 17 драма (најчувенија је „Мишоловка“) и обимну „Аутобиографију“ (започету током боравка у античком граду Нимруду, 1950) у којој је акценат управо на – путовањима.

Агата Кристи је рођена као Агата Мери Клариса Милер у вили „Ешфилд“ у Торквеју (Девон) 1890. Била је најмлађе дете у угледној породици Милер. Отац јој је био Американац, берзански мешетар, мајка Енглескиња. Основно образовање је стекла код куће (мајка је била веома заинтересована да јој ћерке добију одлично образовање, па је стога старију ћерку послала у интернат, али је Агату задржала код куће, драстично променивши мишљење). Одрасла је у породици где јој је мајка пред спавање причала драматичне заплете пуне неизвесности, а старија сестра јој је, кад би долазила кући за викенд, приповедала страшне приче пуне авета и утвара. Агата је била стидљива као дете и волела је да се игра сама, измишљајући ситуације и ликове (измислила је другарице које су са њом ишле у измаштану школу).

Са шеснаест година Агата је послата у Париз да учи певање и клавир. Париз је био њено прво важно инострано искуство. Ипак, касније ће више заволети егзотичније дестинације. Прво ваневропско путовање је било у Каиро, где ју је мајка одвела за зимски распуст, после преране очеве смрти и сестрине удаје Агата је са мајком почела да путује око света. Највише је била обузета тиме што улази у друштво и постаје девојка, опчињавале су је тоалете, трке коња, поло, балови и – упознавање младића. Ишла је тада невољно у музеј у Каиру, а није хтела да посети Нил. Египту ће се поново враћати и тек тада ће схватити колико је заљубљена у њега. Иако је била изузетна у клавирсткиња, Агата није могла да победи трему и стидљивост, али је зато послушала охрабрујуће речи комшије из Торквеја, Идна Филипотса, да се посвети писању.

 

Пише Ана Атанасковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању