СУДБИНА ПОРОДИЦЕ АВРАМОВИЋ
Живот у кући без прозора и воде

У месту Голобок крај Смедеревске Паланке живи многочлана породица Аврамовић, у страћари без купатила и воде, без основних услова за живот који су неопходни за нормално функционисање у двадесет првом веку.

– Драго нам је да сте дошли у наш скромни дом.  Пратим рад организације Срби за Србе па сам вас контактирала на Фејсбуку, сматрам да само ви можете да нам помогнете – овим речима је мајка Весна дочекала представнике хуманитарне организације Срби за Србе, који су на њену иницијативу кренули да упознају Аврамовиће и увере се у колико лошим условима живе..

Поред Весне, ову бројну породицу чине и отац Горан и деца: Александар (22), Славољуб (21), Алекса (17), Ирена (14), Теодора (13), Сара (11), Сања (10) и Филип (7). Најстарије ћерке, Биљана (27) и Оливера (25) удате су и не живе с њима.

Аврамовићи су, осим сиромаштва са којим се читав живот боре, пре скоро девет година доживели и велику породичну трагедију пошто им је једно дете преминуло од последица карцинома бубрега.

– Безгранично волим сву децу, али она је за мене била посебна, највише сам био везан за њу, њена смрт ме је доста променила – неутешан је и данас отац Горан. Ипак, на питање шта им је тренутно приоритет, у чему им најпре треба помоћи, он одговара: – Највише би нам значило када бисмо успели да средимо кућу, или да изградимо нову.

Кућа у којој живе је стара око педесет година и прокишњава. Нема чак ни прозоре, већ само две собе пуне влаге и један ходник у веома лошем стању. Купатило није у функцији јер вода није спроведена, па за пиће и хигијену користе воду из бунара.

Породица живи од социјалне помоћи и дечијег додатка у износу од 18.000 динара на месечно. Најстарији синови надниче када има посла, али је то недовољно за основне животне потребе. Хуманитарна организација Срби за Србе покреће велику акцију помоћи породици Аврамовић и позива све донаторе да им се прикључе.

Приредила С. Лазаревић