SUDBINA PORODICE AVRAMOVIĆ
Život u kući bez prozora i vode

U mestu Golobok kraj Smederevske Palanke živi mnogočlana porodica Avramović, u straćari bez kupatila i vode, bez osnovnih uslova za život koji su neophodni za normalno funkcionisanje u dvadeset prvom veku.

– Drago nam je da ste došli u naš skromni dom.  Pratim rad organizacije Srbi za Srbe pa sam vas kontaktirala na Fejsbuku, smatram da samo vi možete da nam pomognete – ovim rečima je majka Vesna dočekala predstavnike humanitarne organizacije Srbi za Srbe, koji su na njenu inicijativu krenuli da upoznaju Avramoviće i uvere se u koliko lošim uslovima žive..

Pored Vesne, ovu brojnu porodicu čine i otac Goran i deca: Aleksandar (22), Slavoljub (21), Aleksa (17), Irena (14), Teodora (13), Sara (11), Sanja (10) i Filip (7). Najstarije ćerke, Biljana (27) i Olivera (25) udate su i ne žive s njima.

Avramovići su, osim siromaštva sa kojim se čitav život bore, pre skoro devet godina doživeli i veliku porodičnu tragediju pošto im je jedno dete preminulo od posledica karcinoma bubrega.

– Bezgranično volim svu decu, ali ona je za mene bila posebna, najviše sam bio vezan za nju, njena smrt me je dosta promenila – neutešan je i danas otac Goran. Ipak, na pitanje šta im je trenutno prioritet, u čemu im najpre treba pomoći, on odgovara: – Najviše bi nam značilo kada bismo uspeli da sredimo kuću, ili da izgradimo novu.

Kuća u kojoj žive je stara oko pedeset godina i prokišnjava. Nema čak ni prozore, već samo dve sobe pune vlage i jedan hodnik u veoma lošem stanju. Kupatilo nije u funkciji jer voda nije sprovedena, pa za piće i higijenu koriste vodu iz bunara.

Porodica živi od socijalne pomoći i dečijeg dodatka u iznosu od 18.000 dinara na mesečno. Najstariji sinovi nadniče kada ima posla, ali je to nedovoljno za osnovne životne potrebe. Humanitarna organizacija Srbi za Srbe pokreće veliku akciju pomoći porodici Avramović i poziva sve donatore da im se priključe.

Priredila S. Lazarević