ДУБАИ ЗА ТУРИСТЕ
Живот у тржним центрима

Дубаи није кич место за снобове, зато ако планирате путовање, треба да размотрите ову дестинацију! Зашто да отпутујете у Дубаи? Зато што ћете видети утопијски концепт живота који постоји само у овом граду, зато што ћете бити у бескрајно занимљивом туристичком месту које посетиоцима не може да понуди вредну историју и уметност, а у које ћете пожелети да се вратите, зато што ћете схватити да новац може да се заради само ако сте спремни да радите. Њујорк на песку – Дубаи је место на коме ћете се на западни начин упознати са арапским светом, у њему живи око девет милиона странаца из свих делова света и само милион Арапа.

Најсигурнији град на свету

Прва ствар коју треба да знате је да је то најсигурнији град на свету. Цео Дубаи је под камерама, а када се томе додају довољно ригорозни закони, добијате сигурност коју просечан европски мозак ипак не може да схвати до краја. Пасоше, телефоне, новац, апсолутно све, можете оставити где год пожелите и будите сигурни да ћете их наћи баш тамо где сте их оставили (заборавили), на плажи, на столу у кафићу, у тржном центру у „фуд корнеру“ док на другом крају простора наручујете храну.

У земљи нафте, у којој је гориво јефтиније од воде, и такси превоз је изузетно повољан, дупло јефтинији него у Београду. Раздаљине које ћете морати да прелазите таксијем су дугачке, па се понекад можете определити и за метро, чија дневна карта кошта пет евра. Метро у Дубаију је изнад земље и креће се праволинијски, тако да ћете се уз помоћ мапе веома лако снаћи.

Колико је такси незамисливо јефтин, толико је храна незамисливо скупа. Вечера или ручак за двоје у најобичнијем ресторану кошта од 50 до 70 евра, чаша точеног пива на плажи или у кафићу стаје 12 евра. Јефтинији начин да једете јесте у „фуд корнерима“ тржних центара који су бескрајно уредни и чисти и који нуде избор хране из целог света, па тако оброк по особи овде можете наћи већ од десет евра. Киосци са брзом храном не постоје.

Како изабрати хотел?

Да бисте максимално уживали, а да вам баш не скину „кожу са леђа“, ево неколико практичних савета како да изаберете хотел. Веома је важно да у хотелу имате бар доручак, јер ћете у супротном одмах пошто устанете морати да пређете око десет километара како бисте набавили храну. Потрудите се да нађете хотел у чију цену је укључен улаз на једну од плажа у склопу које добијате сунцобране и лежаљке, са превозом до те плаже (ако хотел већ није на плажи). У супротном сваки дан издвојићете још 50 до 70 евра за улазак на неку плажу. Уколико заиста желите да видите све што Дубаи нуди, потрудите се да нађете хотел близу метро станице, јер ће вам кретање кроз град бити олакшано. Препорука је и да вам хотел буде близу Дубаи Марине, јер иако то није официјелни центар града, у Марини је најзанимљивији туристички део.

 

Текст и фотографије Дуња Бибић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању