Златни скок Иване Шпановић

Био је топао августовски дан 2017. У Лондону се одржавало Светско првенство на којем је учествовала и наша Ивана Шпановић. Важила је за фаворита. Скок од 6,96 метара у другој серији давао јој је наду да може да освоји злато. А, онда је дошла шеста серија. Винула се Ивана, видело се да ће далеко. И било је. Више од седам метара. Убедљиво најдаље. Онда су пришле судије, мало нешто већале, онда узеле да мере и резултат је био 6,91.
Неверица. Шта су то измерили? Уследило је и објашњење. Ивани се са дреса одлепио стартни број, закачио песак и судије су измериле то место као доскок. Једноставним речником казано, украли су јој злато. Ивана је завршила такмичење на четвртом месту.
Није се Ивана тада много бунила. Пре би се рекло да је прорадио наш чувени инат. Те као да је у себи рекла “добро, показаћу вам првом приликом да сам најбоља”. И, показала је. Био је то Иванин златни скок. Златна медаља Иване Шпановић на Светском дворанском првенству у Бирмингему одржаном почетком марта је осамнаесто одличје које је освојила бранећи боје Србије. Наша најбоља атлетичарка је новим небеским скоковима дошла до шесте златне медаље за нашу земљу. Резултат 6,96.
Десети, највећи успех Радост није крила. Као ни сузе. Трчала је огрнута нашом тробојком, па се по- сле попела на победничко постоље где је одслушала српску химну. А иза њених леђа, ка врху јарбола лагано је клизила наша застава. Злобници прокоментарисаше “наша изнад америчке”, пошто је сребрну медаљу освојила Американка Бритни Рис скоком од 6,89 метара.

Наставак можете прочитати у броју 3085.