Zlatni veslači iz Pančeva: na ušću Tamiša u Dunav

Osnovan pre 96 godina pod nazivom „Dunav“, danas poznat kao „Tamiš“, Ovaj veslački klub je pravi „rasadnik“ uspešnih sportista, a želja im je da veslanje uvedu i u pančevačke škole i da tako sport, koji je nekada bio privilegija bogatih postane dostupan svim mališanima

Jesenje sunce još uvek je bilo u jeku, temperature dovoljno visoke da se ponešto i lagano uradi napolju. U Pančevu, na obali Tamiša, onoj desnoj, bliže Beogradu, kao u košnici. Mladić u šortsu i dukserici, nasmejan, raspoložen, onako kako to mladost ume, latio se metle, čisti staru zgradu veslačkog kluba „Tamiš“. Nekada, kada su ga, na inicijativu Pere Pavlovića, Vilima Vajsa, majora Ilića, dr Milana Zaka, Alojza Filipovića, Jakoba Frajnda, Dragutina Srdanovića, Đure Halupe, Svetomira Žuržula, Ivana Stefanovića, osnivali 5. novembra 1922. godine, nazvali su ga „Dunav“. Tada je bio klub za bogatije i viđenije, danas za one koji imaju volje i želje da se po žegi ili ledu hrvu sa Tamišom i Dunavom. Mladić u šortsu i dalje radi svoj dnevni posao, na obali trojica muškaraca nešto „petljaju“ oko čamca, kažu, spremaju ga za zimu.

– Dobar dan! Šta se to radi ovde na Tamišu? – podigoše glave u isti mah, pomalo iznenađeni pitanjem. Nisu očekivali posetu u radnu nedelju.
– Evo, lep je dan, pa da ga iskoristimo da spremimo čamce za zimu – odgovori stariji muškarac.

– A mladić u šortsu, što čisti po zgradi, ko je on?
– To vam je glavni trener kluba, Milan Smilić – malo nas štrecnu odgovor. Glavni trener, a nije mu teško da se lati metle, da čisti oko zgrade i u zgradi, da riba kupatilo i sređuje kancelariju.

– Jao, nemoj me slikati ovako prljavog – bilo je prvo što je rekao ovaj skromni mladić, trener najpoznatijih veslača u Srbiji, osvajača svetskih i evropskih medalja. Njemu je najbitnije da se priča o klubu, zato priču o sebi preskače.

– Veslački klub „Tamiš“ osnovan je 1922. godine u Pančevu na inicijativu viđenijih i tada, bogatijih ljudi, među kojima je bio i Đorđe Vajfert. Klub je bio prvi u Evropi koji je radio po principu obveznica i bio prisutan na berzi. U prvo vreme veslački klub se zvao „Dunav“, danas „Tamiš“. Kada je klub osnovan veslanje je bio sport za malo bogatije ljude koji su mogli sebi da priušte čamce i ostalu opremu, mada je i tada bilo dosta veslača. U klubu su uglavnom bili viđeniji ljudi iz Pančeva, njih dvadesetak. Napravili su ovo zdanje na Tamišu, tu su se okupljali, družili i bavili se sportom. Među njima je bio i majstor koji je pravio i popravljao čamce, tako se i klub razvijao. I mi danas gledamo kako da proširimo prostorije, da malo nadogradimo, sredimo i da imamo malo više kapaciteta – i dalje sa širokim osmehom na licu priča Miloš Smilić. Predah za priču mu je dobro došao.

– Imamo četrdeset do pedeset veslača, tri zaposlena trenera. Uspesi kluba su na zavidnom nivou, nema takmičenja na kom ne učestvuju naši veslači a da se ne vrate sa nekom medaljom. Prosto, navikli su tako. Naš najbolji veslač Miloš Stanojević je poslednih par godina osvajač svetskih i evropskih medalja. Naravno tu su i medalje sa domaćih takmičenja, Miloš Stanojević doneo je zlato i srebro sa Internacionalne regate „Vojvodina Open 2018.“ – oslonjen na sredstvo za rad, pomalo umoran, svakako zadovoljan, Smilić se lagano okreće ka reci pokazujući trasu kojom se veslači svakoga dana kreću.

– Klub je, što se vode tiče, na odličnoj poziciji jer se nalazimo na kilometar i po od ušća Tamiša u Dunav. Kada su nam teži treninzi, jer imamo široke čamce, onda nam odgovara da odemo na Dunav da tamo odradimo treninge, zbog preglednosti i širine reke. S druge strane, kad ne možemo zbog košave da izađemo na Dunav, uvek možemo da treniramo na Tamišu jer nema talasa – zatvara krug rukom mladi trener. Jedina njegova želja i cilj kojem u narednom periodu teži jeste ulazak veslanja u škole.

– Voleli bismo da veslanje postane školski sport u našem gradu. Imamo odličnu saradnju sa školama, dolaze nam ovde na časove fizičkog. Spremaćemo i „Trku galija“ za maturante i gimnazijalce. Imamo kvalitet i svi koledži u svetu se otimaju o naše veslače, pa zašto onda i mi ne bismo imali veslanje bar kao srednjoškolski sport – rekao je Milan Smilić glavni trener veslačkog kluba „Tamiš“, odlazeći u, do pola sređenu, kancelariju, da završi započeti posao.

Nastavak pročitajte u broju 3123.