Zlatno dete mračnog doba

Ima sedamnaest godina, boluje od autizma i nervnih poremećaja i već je uzdrmala svet zelenim ratom koji je povela, ali tek pošto je dobro protresla svoju familiju. „Jovanku Orleanku klimatskih promena“ zlostavljala su deca u školi, a danas je napadaju Tramp i Putin. Šta je prethodilo takvoj slavi napisala je, uz najveću pomoć mame, ali i tate i sestre, u knjizi „Naša kuća gori: prizori planete i porodice u krizi“

 

Tihim okeanom pluta džinovsko ostrvo od đubreta. Poznato kao Veliki pacifički tepih smeća, veličine je tri Francuske i sastoji se od plastike i drugog otpada uklještenog između vodenih struja – kao veliki ožiljak na licu okeana. Pre nekoliko godina Greta Tunberg je plakala dok je u osnovnoj školi gledala dokumentarni film o tome.

I njene drugare iz razreda je potresao taj prizor, ali čim su napustili projekciju, oni su se vratili starim navikama i razgovorima o sledećoj kupovini u tržnom centru, ili raspustu koji planiraju da provedu u inostranstvu. Za razliku od njih, Greta nije mogla da prestane da razmišlja o onome što je videla. Imala je petnaest godina kada je avgusta 2018. došla na ideju da pobegne sa časa i organizuje protest za spas od klimatskih promena. Gde? Ispred švedskog Parlamenta!

Tako je počela odiseja jedne devojčice koja je postala planetarna senzacija i imala priliku da upoznaje svetske lidere poput princa Čarlsa, ili pape Frančeska, da govori na Međunarodnom ekonomskom forumu u Davosu, u Ujedinjenim Nacijama, da kritikuje svetske moćnike zbog toga što ne žele ništa da učine kako bi promenili industrije i ekonomije svojih zemalja u pravcu smanjivanja otpada i štetnih gasova. Od njih su joj stigli i podsmešljivi odgovori: od Donalda Trampa, recimo, („Greta treba da poradi na obuzdavanju svog temperamenta i ode u bioskop sa drugaricom, da ohladi malo“), a ubrzo i od Vladimira Putina („Neko toj devojčici treba da objasni da je svet kompleksan i da mnogi narodi Afrike i Azije žele da imaju standard poput njenog u Švedskoj“).

Kada su je novinari pitali šta bi rekla Trampu da ga sretne: „Ništa, ne bih gubila vreme, on ne sluša ni naučnike i stručnjake, zašto bi slušao mene“! Zeleni rat koji je povela za spas planete pomogao je i njoj lično – da prevaziđe psihičke probleme u koje je bila zapala – od depresije, autizma, selektivne mutavosti, nervoze, straha i odbijanja da uzima hranu.

 

Priredio Srđan JOKANOVIĆ

 

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju