НАСТАВАК СЕРИЈЕ „МОЧВАРА“
Змија испод камена

Осим главног лика и још неколико јунака, друга сезона серије „Мочвара“ је сасвим другачија од претходне. С јесени 2020. дешавања у „Мочвари“ многе су преплашила – серија сурових убистава жена у Београду била је превише за епидемијом погођену земљу у којој се много умирало. Мрачан је био и главни инспектор Никола Крсмановић чије смо приватне трауме и фрустрације такође морали да прогутамо.

Када смо све то некако савладали, сада смо могли да се препустимо новим случајевима инспектора Крсмановића који, додуше, и даље има невоља у браку и на послу. Ипак, радња је из Београда, углавном, премештена у војвођанску варошицу Сенту, што је донело низ нових улога и заплета. Прва епизода обећава: лагано нас уводи иза кулиса моралног Потемкиновог села у непрегледној равници. Пашњаци, њиве, салаши, река, шумарци… па шта ту има занимљиво?

За почетак – секс! Загонетна јунакиња, лепа и неухватљива аутостоперка, која се упутила у Сенту из разлога који су само њој познати заводи маштанина – ожењеног, навученог на дрогу и сумњиве послове. Сара Климоска и Мухамед Хаџовић, глумица из Скопља и њен колега из Сарајева, имали су врелу љубавну сцену у првој епизоди. У страсни загрљај падају и Роберт Ожвар, новосадски глумац, и Јана Бјелица, његова колегиница из Никшића, који играју полицијске инспекторе – он Атилу, она Милку.

Наравно, на једној момачкој вечери уочи свадбе десило се убиство девојке. Ту почиње радња да се компликује а прича је сложена и написана тако (Милена Марковић је писала сценарио) да узбуђења никада не недостаје.

– За разлику од Београда који даје занос и чар мрака, овде је потпуно друга ситуација. Као углачани камен испод ког се налази клупко змија. Изглед идиличне вароши, сунцокрета и боја природе су заправо допринели да се истакне мрачна природа злочина у серији. Контраст је био јако занимљив – рекла је сценаристкиња Милена Марковић уочи почетка приказивања нових епизода серије.

Опет, све је осмишљено са мером и беспрекорно режирано (Олег Новковић) да је право уживање серију гледати. Нема чак, за сада, ни превише крви, псовки и вулгарности – што је, понекад се чини, императив за овдашње телевизијске и филмске ауторе.

– Био је велики изазов да спојимо те две сезоне и да то заиста буде наставак онога што је било, а да с друге стране кренемо даље и донесемо нешто ново. У првом делу нашег јунака притиска мрачна прича из прошлости, где очекујемо да се расплете, а овде имамо класичан заплет ко је убица, и то ћемо сазнати тек на крају – објаснио је Новковић.

Глумачка екипа је импресивна. У главној улози је, поново, Горан Богдан (инспектор Крсмановић), а поред њега су: Катарина Марковић, Драган Мићановић, Милош Тимотијевић, Бојан Жировић, Соња Колачарић, Марта Бјелица, Ненад Стојменовић и изврсни Марко Јанкетић у улози фолк-певача и младожење. Колико смо видели у одјавној шпици, његови „хитови“ су раме уз раме са оним што их изводе Светлана Ражнатовић и, уколико сећање не вара, Ханка Палдум!?

 

Пише Срђан Јокановић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању