Зооврт Вилхелмина код Штутгарта – царство флоре и фауне

Надомак центра Штутгарта, у кварту Бад Канштат, налази се прелепи Зоолошки врт Вилхелма који је, заправо, и много више од тога – мирна оаза препуна разноврсних животиња и биљака са свих меридијана, ботаничка башта за уживање и релаксацију, али и идеалан кутак за породично окупљање и дружење уз врсне гурманлуке

Штутгарт није уобичајено „на мети“ туриста који хрле у Немачку да разгледају градове, упознају културу или шопингују; он је урбана зона у коју људи долазе да раде, предано и амбициозно, јер регија којој припада – Баден Виртемберг – најбогатија је у овој земљи. Ипак, не треба унапред потценити чари овог града, његове широке улице, прелепе паркове, реку Некар, видиковце и места за спортске активности и уживање. Једна од главних туристичких атракција је свакако несвакидашњи Зоолошки центар, у којем је све магично привлачно, почев од раскошних биљака, преко старовременског дворца, па до разнолике фауне. Цео врт је попут пространог националног парка, и људи неретко у њему бораве по цео дан; зато са собом носе ћебе, књигу, музику и храну ако су расположени за пикник на трави, или једноставно се освеже уз сладолед, односно окрепе уз богату гастро понуду у ресторану „Амазоника“. Овај ресторан, иначе, нуди занимљив концепт услуге: на располагању су вам шведски сто и тањири у две величине – мали и велики, као и чинијица, а цене су од четири евра за чинију, до седам евра за велики тањир, па вас управо толико кошта све што одаберете са овог богатог стола и што у тањир успете да „спакујете“. Једино се неки специјалитети, попут лососа, додатно плаћају. У Немачкој су такве намирнице врло цењене, па филет лососа тежине од око 150 грама може да кошта 15 евра, без обзира што није реч о лускузном ресторану.

Вилхелму, која постоји од 1846. годишње посети више од два милиона туриста. При уласку у овај Зоо-врт, иако се све чини велико и пространо, лако ћете се снаћи јер вас пут сам наводи, али и гомила људи која се креће опуштено и весело. Сви су дошли да уживају, да додирну неку животињу иако је то строго забрањено, да се друже са породицом и пријатељима. Овај врт је попут Дизниленда, обожавају га и деца и одрасли. Штавише, многи од њих га посећују неколико пута годишње, јер једноставно, једна посета није довољна. Улазница за Вилхелму за одрасле кошта 20 евра, али свакако да вреди! На површини од 30 хектара, свој стални дом нашло је више од 11.500 животиња, које долазе са свих страна света, и чак шест хиљада биљака које потичу из различитих климатских регија. Овај Зоолошки врт је други у Немачкој када је реч о разноврсности врста и лепоти, и налази се одмах иза чувеног берлинског. Занимљиво је да овај парк прима гориле одбачене од мајке и пружа им уточиште док не напуне 2-3 године, након тога, стасале гориле се враћају свом природном станишту. Вилхелма послује у оквиру Министарства за финансије, а чак 70 одсто својих трошкова сама покрива.

Наставак прочитајте у броју 3161.