Zoran Radojičić- gradonačelnik

Projekat „Tiršova dva” je najbliži njegovom srcu, ali, osim što će njegov tim nastaviti gde su prethodnici stali, novi gradonačelnik najavljuje ulaganja, osim u zdravstvo, i u obrazovanje, infrastrukturu, zapošljavanje, kao i podršku ugroženim i marginalizovanim grupama.

Fer i pošteno, ipak donekle neočekivano, Zorana Radojičića (55), prvog na listi Srpske napredne stranke (SNS) na prestoničkim izborima održanim 4. marta, Gradski odbor SNS-a predložio je za gradonačelnika, a potom neizbežno, s obzirom na većinu koju SNS sa svojim koalicionim partnerima ima u Skupštini Grada, on je, zajedno sa zamenikom Goranom Vesićem i trinaestočlanim timom dobio mandat da kreira razvoj i izgled Beograda i život Beograđana do 7. juna 2022. godine. Tako se na čelu „države u državi“, kako političku i ekonomsku moć glavnog grada opisa predsednik njegovog parlamenta Nikola Nikodijević, odnosno na poziciji treće najvažnije funkcije u Republici, našao dečji hirurg svetskog glasa i ugleda, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, direktor Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj… Jednom rečju, čovek od ličnog i profesionalnog integriteta i autoriteta. I, koji nije član ni vladajućeg SNS-a, a kamoli neke druge stranke. Radojičić je odmah po obnarodovanju da je prvi na listi „Zato što volimo Beograd -Aleksandar Vučić“ naglasio da nije član nijedne stranke i da nikada nije ni bio, a to, još je potcrtao nije bio uslov ni kada je 2013. predložen za direktora Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj. – I tada, i sada, zahtev koji je pred mene postavljen je isti. Tražili su da svoje znanje, veštine i iskustvo stavim u službu opšteg dobra i sistema – rekao je Radojičić. – Dobio sam poziv od čoveka koji drži reč i kome može da se veruje, a ja u sebi imam tu neku idealističku potrebu da se nešto uradi za sve nas zajedno. S druge strane, moji saradnici znaju, da, kada imamo plan, vrlo precizno postavljam ciljeve. Deo njegovog, ipak racio- nalnog, idealizma jeste i namera da se izgradi „Tiršova dva” i o tome je počeo da priča čim je postavljen za direktora Univerzitetske dečje klinike. – Nećete verovati, 99 odsto ljudi mi se tada podsmevalo, jer su „Tiršovu dva” pokušavali da izgrade moji prethodnici već pet decenija. Od svih, najdraža priča mi je o „Tiršovoj dva” i kada sam sa Aleksandrom Vučićem razgovarao o tome da budem prvi na listi, odmah smo se dogovorili da ćemo taj projekat završiti. Prema onom što smo još u februaru mogli da čujemo, što od premijerke Ane Brnabić, što od ministra zdravlja Zlatibora Lončara, u izgradnju „Tiršove dva” biće uložena 54 miliona evra iz kredita Razvojne banke Saveta Evrope. Zgrada će biti izgrađena u neposrednoj blizini postojeće, na mestu današnjeg parkinga, gradnja će početi krajem ove ili početkom sledeće godine, a projekat najbliži gradonačelnikovom srcu biće kompletno realizovan za četiri-pet godina, verovatno do kraja njegovog mandata. Kada bi, po planovima i ubeđenju njegovog prethodnika Siniše Malog, Beograd trebalo da dobije i prvu liniju metroa.

Logično je što je ulaganje u zdravstvo u fokusu novog gradonačelnika, ali nekih velikih zaokreta u razvojnoj politici prestonice, po svemu sudeći neće biti. – Novo rukovodstvo planira da nastavi tamo gde je prethodno stalo – rekao je Radojičić odbornicima i, osim u zdravstvo, najavio ulaganja u obrazovanje i infrastrukturu, zapošljavanje, kao i podršku ugroženim i marginalizovanim grupama. Iz Radojičićeve predizborne kampanje, mogao se uhvatiti i poneki detalj iz njegovog privatnog života. Ponosan je što mu je jedan od učitelja bio akademik Sava Perović, dečji hirurg i urolog svetskog renomea,  kao što je ponosan i na svoje sinove Ivana i Ognjena i suprugu Tijanu, za koju kaže da mu je najveća podrška u svemu što radi. Saznali smo koliko ceni i mišljenje rodbine. –Najviše mi je značila poruka koju sam dobio od bliskog rođaka koji mi je rekao da stalno vodim računa da zajednički interes bude iznad ličnih i da je jedna od definicija dobra da je dobro ono što je dobro za narod. Biti menadžer ima neke zajedničke principe kao i biti hirurg i operisati. Važno je da se dobro pripremite da imate dobar plan i jasan cilj i da to i realizujete. Iako rođeni Lazarevčanin, Radojičić je zapravo Zlatiborac. Ovaj zaključak proizilazi iz odgovora na pitanje „Politikinog“ novinara o medijskim napisima o Radojičićevoj nelegalno sagrađenoj vikendici na Zlatiboru. – Podneli smo dokumentaciju za gradnju vikendice na selu, dvadesetak kilometara od Zlatibora. U pitanju je rodno selo mojih roditelja, Ljubiš, predivni zaselak Dobroselice. Otac je rođen nedaleko od mesta na kome sam kupio zemlju pre desetak godina. Kad to obaveze dozvole, tamo se okuplja cela familija, družimo se i našu decu vezujemo za korene – objasnio je Radojičić. – Kada bude gotova, vikendica neće imati veliku materijalnu vrednost, jer znate, u zaseoku nema čak ni vode. Za moju porodicu, ona ima izuzetan emotivan značaj. Pisanja o tome su pokušaji da budem diskreditovan, a to je samo osnažilo želju da uradim dobre stvari za naše društvo. Radije bih trošio energiju na posao i razgovore o vizijama za Beograd i aktivnostima koje će nas dovesti do zajedničkog cilja: Srbije u kojoj žele da ostanu naša deca, grada koji se razvija i brine o svojim građanima. U svakom slučaju, Ljubišani su odavno na listu svojih znamenitih familija uz Pećinare i Ršumoviće uvrstili i Radojičiće, a da li će profesora Zorana Radojičića Beograđani uvrstiti na listu znamenitih gradonačelnika prestonice, znaće se već početkom treće decenije trećeg milenijuma.

Nastavak možete pročitati u broju 3098.