Црна Венера победила бели расизам
ЖОЗЕФИНА БЕКЕР

Била је позната по свом неконвенционалном понашању, екстравагантном облачењу и необичним кућним љубимцима: јагуару, шимпанзи, свињи, змији. Звали су је Црна Венера и била је симбол секса свог времена.

Мала Жозефина је игру имала у крви. Фрида Жозефина Мекдоналд је рођена 1906. у сиромашном црначком кварту Сен Луиса у Мисурију, у Сједињеним Америчким Државама. Мајка је потицала од афричких робова, била је праља, а биолошки отац јој је био Шпанац, белац. Мајка се удала за црнца, бубњара и Жозефина је њега познавала као оца. Отац је био често без посла, па су живели у беди, а Жозефина је играла по улицама, чувала децу и већ као дете радила по туђим кућама. Са десет година је отишла од куће, спавала по ходницима, напуштеним кућама, кутијама, као и сва остала деца улице. Била је срећна само када је играла. Са тринаест година је нашла посао конобарице у једном клубу, упознала Вилија Велса и удала се за њега. Брак је потрајао само неколико месеци.

Играјући по улицама, успевала је да је понекад ангажује нека група као замену за оболелог члана и то обично за комичне улоге. Често су је одбијали, јер је била премршава и превише тамна. Други муж јој је био Вили Бекер, за кога се удала 1921. Њено улично играње је запало за око једном од ловаца на таленте. Прихвата његов предлог да пође у Париз,  и те 1925. одлази са њим у француску престоницу. Разводи се од Бекера, али његово презиме задржава целог живота. То је стварни почетак њеног развојног пута као естрадне уметнице.

Парижане је освојила за кратко време. Преко ње су упознали игру чарлстон, која је била сензација чак и за Париз и његов чувени кан–кан. Њена игра, песма, речи, понашање на сцени, били су еротични. Томе су доприносили и костими, ако се тако може назвати сукњица од неколико перушки и дугачка ниска крупних бисера, како је наступала у позоришту „Шамп Елизеј“. Њена игра у костиму од шеснаест вештачких банана, која је публику доводила до екастазе, и данас се копира. Тако је и певачица Бијонсе извела банана плес 2006. у Радиосити мјузикхолу.

Већ први Жозефинини наступи у позориштима „Фоли де Жур“ и „Фоли Бержеу“ су изазвали овације и велико интересовање за Црну Венеру. У истом позоришту је 1925. тријумфовала у ревији „ Ла Ревју Негре“. Већ после две године боравка у Паризу, била је најбоље плаћена шоу звезда у Европи. Својим као угаљ црним очима и егзотичним костимима, постала је икона џез сцене и највише сликана особа на планети.

Од зарађеног новца је купила запуштен замак у Дордоњи, Ле Миланде.  Тиме је почело остваривање њеног сна: усвајање деце разних раса, народности и религије да тако докаже да они могу да живе заједно, као браћа, у слози и љубави. Током година је усвојила дванаесторо деце, две девојчице и десет дечака и тако створила своје „племе дуге“, како их је називала. Деца су потицала из Јапана, Финске, Француске, Колумбије, Алжира, Марока, Венецуеле.

 

Пише Мирјана Цвекић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању