Фестивал грожђа и вина
ЖУПСКА БЕРБА

Традиционална привредно–туристичка светковина одржана је од 14. до 17. септембра, а почела је поздравом малишана и музичким програмом за децу, дефилеом чланова фолклорних ансамбала и спортиста ове поткопаоничке општине и наступом КУД „Жупа“.

Празник виноградара и винара, 58. по реду, ове године је уз ватромет и трубаче, свечано отворила министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић, захваливши се виноградарима Жупе на чувању традиције гајења винове лозе и производње божанског напитка. Присутнима се обратио и Владимир Орлић, председник Народне скупштине Републике Србије, као и председник општине др Мирко Михајловић, који је говорио о миленијумској традицији узгајања винове лозе на овим просторима, оствареним резултатима и будућим плановима локалне самоуправе.

Министарка Танасковић је у Кожетину обишла домаћинство предузетника Славољуба Радојичића, а затим је посетила Винску улицу, где је дегустирала најбоља жупска вина.

Манифестацију је пратио богат културно-забавни програм у којем су уживали многобројни гости из земље и света, а одржана је под слоганом „Александровац – српска престоница грожђа и вина”.

Током четири дана славља, одржан је концерт Дискосових певача под називом „Вино и песма – Жупа 23“, а наступили су и Драган Којић Кеба, Саша Матић, рок група «Кербер» .

Као и претходних година, организован је Међународни фестивал фолклора, Дечији фестивал фолклора, Дани словачке културе, Жупска свадба, Пољопривредна изложба, Винска улица, Маскенбал малишана Предшколске установе “Наша радост“ и други културни, промотивни, едукативни и забавни садржаји.

Љубитељи божанског напитка, од петка у 12 часова, до недеље у 20 часова, бесплатно су уживали у благодетима чувене жупске ружице, на јединственој светској атракцији – Фонтани вина, а за посетиоце је приређен и во на ражњу.

Организатори манифестације су Туристичка организација општине Александровац и Културно-просветна заједница „Жупа“, а покровитељ је општина Александровац.

Текст и фотогфрафије Ж. Миленковић