Представе и радионице за најмлађе
ЗВЕЗДАРИШТЕ НА ЗВЕЗДАРИ

Под слоганом Препознај своју звезду, 18. Дечји позоришни фестивал Позориште Звездариште биће одржан у Београду од 29. септембра до 4. октoбра. Домаћин фестивала је Театар „Вук“, а фестивалске представе и програми биће извођени и на сценама Малог позоришта „Душко Радовић“, Позоришта лутака „Пинокио“, „Пан театра“, у Астрономској опсерваторији и Библиотеци – галерији „Бранко Миљковић“.

Фестивал почиње у петак, 29. септембра преподневним „Звезданим карневалом“ на тргу испред Театра „Вук“ и Градске општине Звездара у ком ће у веселој атмосфери учествовати звездарски предшколци. На свечаном отварању које је заказано за 17.30 часова на Великој сцени Театра „Вук“, биће додељено годишње признање Савета фестивала „Звезда међу звездама“, а овогодишња добитница је Диана Кржанић Тепавац, глумица, позоришни и драмски педагог, те дугогодишња председница Националног савеза позоришта за децу и младе АСИТЕЖ-а Србије.

У Такмичарском програму биће изведено 11 представа из Србије, Словеније, Босне и Херцеговине и Хрватске, по избору селектора Жељка Хубача, а о фестивалским наградама и ове године одлучују Стручни жири и Дечји жири.

Стручни жири ће радити у саставу: Јана Маричић, редитељка, Ђорђе Косић, драмски писац и Ања Алач, глумица, а у Дечјем жирију биће девојчице и дечаци узраста од 7 до 12 година, учесници седме генерације програма Мали позоришни експерти који воде млади позоришни професионалци и педaгози окупљени око уметничког колектива „Три гроша“.

У оквиру Пратећег програма, биће реализовани интерактивни програми намењени деци, младима, родитељима и стручњацима који се баве одрастањем деце. У Библиотеци – галерији „Бранко Миљковић“ ће 30. септембра бити отворена изложба „Славимо јубилеј! Четврт века Пан театра“, намењена свим узрастима. Ту је затим и обилазак Астрономске опсерваторије за тинејџере 2. октобра, а истог дана биће организована и трибина Пажљиво случајте!, у оквиру истоимене глобалне кампање коју спроводе Канцеларија Уједињених нација за борбу против дроге и криминала у Србији уз подршку Канцеларије за борбу против дрога Владе Републике Србије. Организоване су и радионице намењене деци и младима: Жонглирање ватром; Луткалиште, Пут  на Месец (радионица савременог циркуса),  Радионица креативног писања…

Улазнице за све представе и учешће у свим пратећим програмима су бесплатни.

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању