Гости и награђени
ЗВЕЗДЕ ФЕСТА

РАДИВОЈЕ БУКВИЋ

Свршено ремек-дело

У последњем филму Младомира Пурише Ђорђевића „Уста пуна земље“ главну улогу тумачи Радивоје Раша Буквић. Филм, чију премијеру на Фесту аутор није дочекао, снимљен је према истоименом роману Бранимира Шћепановића. Буквић је објаснио да има више од две десеније када је прочитао ту приповетку и да му се слике у вези ње стално од тада врзмају по глави: “Увек сам мислио да је то одлична прича за екранизацију. Снимајући са Пуришом, схватио сам да смо у покушају стварања ремек-дела.“ Пуриша је умро непосредно након монтаже филма, у 98. години. Премијери су, на Фесту, поред главних глумаца присуствовали Пуришина ћерка Лидија и зет Радивоје Андрић, такође познати режисер („Муње“, „Кад порастем бићу кенгур“).

 

РОЛФ ДЕ ХЕР

Један искрен осмех

Аустралијски режисер рођен у Холандији Ролф де Хер стигао је у Београд право из Берлина где је на тамошњем фестивалу његов филм „Опстанак доброте“ отворио такмичарски програм. Његов филм је прича о расизму, тема којом саво из Берлина где је на тамошњем фестивалу његов филм е Ролф предано бави дуги низ година. У том свету зла аутор налази и зрно оптимизма, али не зато што верује политичарима и државама, већ појединцима, како је објаснио на прес-конференцији: “Верујем само обичним људима који се из петних жила труде да свет учине бољим местом. Како? Па, довољан је само један искрен осмех уз поздрав добар дан. Једна тако мала ствар може много да значи“.

 

ГЛУМЦИ ФИЛМА „КАЈМАК“

Шармантни Македонци

Редитељ овог остварења Милчо Манчевски није могао да дође на Фест, али су се пред публиком појавили главни глумци његовог остварења „Кајмак“, њих четворо: Сара Климоска, Ана Стојановска, Александар Микић и Филип Трајковић. Јунаци приче о љубави и трагању за личном слободом били су бескрајно шармантни и полетни пред новинарима док су причали о сарадњи са чувеним македонским режисером, али и о светској премијери „Кајмака“ која је одржана у Токију прошле године.

 

Пише Срђан Јокановић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању