Звезде овогодишњег феста

Славном редитељу ни „Оскар” није помогао да не остане у сенци порно-глумице.

Челници града воле да се похвале да су за Фест сада дали тридесет милиона динара, „више него икада раније”, али је питање како је тај новац утрошен. Јер, више не значи увек и боље. Чини се да је било и превише филмова који су били распоређени у превише раштрканих дворана по Београду, расутих у превише програма без икаквог реда. Тешко је могло да се похвата када се и шта приказује. У том хаосу са предумишљајем многи филмски бисери су остали непримећени, баш као и њихови протагоности који су стигли на Фест.

Лепо је што је Фест послужио домаћим ствараоцима као одскочна даска за даљи живот њихових филмова у нашим биоскопима. Иако су неки приказани у великој дворани Центра „Сава”, а неки у другим, много мањим, дворанама (што, наравно, није фер), сви су имали прилику да се појаве пред медијима и добију пристојну рекламу. Највише пажње изазвали су „Изгредници” Дејана Зечевића, у коме играју: Светозар Цветковић, Радован Вујовић, Марта Бјелица и други, као и необична научно-фантастична мелодрама „Едерлези Рајзинг” („Успон Едерлезија”) у режији Лазара Бодроже. Главни протагонисти тог дела, популарни словеначки глумац Себастијан Каваца и америчка порно-звезда полусрпског порекла Стоја, били су најсликанији пар фестивала.

До тада је Стоја код нас била позната само љубитељима порно-филмова, а остали нису ни знали како изгледа. Једна госпођа из овдашње филмске индустрије питала је колегиницу: „Да ли је оно Стоја?”, показујући руком на плавокосу даму у минисукњи и изрезаној и деколтираној блузи која је седела у првом реду. „Не, то је новинарка”, следио је одговор, „а Стоја спава иако конференција почиње”! И неке наше новинарке биле су једнако атрактивне као америчке порно-звезде. Стоја је пред крај конференције утрчала у салу и изазвала пажњу као ниједан други гост Феста.

Наставак можете прочитати у броју 3084.