BRZA VOŽNJA, POSLEDICE I KAZNE
Da li je cilj trista na sat!?

Šta je mislio, ako je išta i mislio, devetnaestogodišnji Nemanja S. iz Beograda, koji je nedavno, u Nišu, divljajući „audijem” ubio dve osobe, ko će ga znati, jer se pred sudijom branio ćutanjem. Ali zato nije teško pretpostaviti šta misli o svemu majka dvanaestogodišnjeg dečaka kojeg je ubio. Ili šta misli i kako se oseća troje dece koja su ostala bez oca.

Ogorčeni žitelji Niša ovim povodom organizovali su protest na Trgu kralja Milana tražeći smenu načelnika saobraćajne policije u ovom gradu. Kažu da ništa nije preduzeo iako su svakodnevno do policije stizala upozorenja da Nemanja već danima jurca vozilom tim delom grada. Došao je, kažu kod babe i dede maminim kolima, pa sa društvom svaki dan priređivao reli vožnje. U momentu udesa, prve su procene stručnjaka, tek punoletni Nemanja je vozio 180 kilometara na sat. Usred grada! A Nišlije sa protesta još kažu da je taj deo grada, gde se nesreća dogodila, postao poznat po uličnim dokazivanjima brzine, na šta već neko vreme upozoravaju nadležne.

Ivan Stojanović sa porodicom živi preko puta mesta nesreće i kaže da sa svoje terase često posmatra prebrzu vožnju koju je više puta prijavljivao policiji. „Ma uputili smo milion poziva. Svako drugo veče se ovde održavaju trke. Hoćemo da izrazimo bunt protiv toga. Sigurni smo da postoji način da se spreči, a deset godina, koliko živim ovde, ništa se nije uradilo”, kaže Ivan.

Zbog te nesreće, ili još zbog nekih propusta kako mediji spekulišu, u Niš je otputovao ministar Aleksandar Vulin i smenio načelnika saobraćajne policije. Na sastanku je još odlučeno da se pojača kontrola saobraćaja ali i prisustvo policije na ulicama.

Ispravno, reklo bi se. Samo, da li je i kolika to uteha roditeljima dvanaestogodišnjaka ili deci koja su ostala bez oca, pitanje je.

Oglasio se tim povodom i Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja. „Ovo je velika tragedija i bojim se da nije poslednja. Taj momak koji je vozio audi nije ni prvi ni poslednji koji je učestvovao u udesu, a da je praktično juče izašao iz školske klupe”, rekao je Okanović i naglasio da je iz tog razloga potrebno u škole uvesti saobraćajno obrazovanje i vaspitanje. I dodao: „To je trebalo učiniti još pre deset godina. Molim Ministarstvo prosvete da uvrsti saobraćajno obrazovanje i vaspitanje u škole i pozivam gospodina Branka Ružića, ministra prosvete, da u svom mandatu uradi ono što nisu uradili njegovi prethodnici”.

Piše O. RADULOVIĆ

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju