Гледамо у будућност, памтимо прошлост
Посета Си Ђинпинга Београду

Председник Србије Александар Вучић је у фебруару, на прослави Кинеске нове године, најавио посету Београду „нашег искреног пријатеља Си Ђинпинга“ председника Народне Републике Кине. Оценио је и да су односи између двеју држава на историјски највишем нивоу. Потом је у веома гледаном интервјуу (преко 100 милиона посетилаца у Кини) за Кинеску медијску групу рекао је да је „Кина највише помогла Србији када се наша земља налазила у тешкоћама, као што је то било на почетку пандемије корона вируса 2020“. Пространа земља на истоку Азије је „веома поуздан стуб од највећег значаја за будућност Србије и прави пријатељ,“ указао је српски шеф државе, и истовремено истакао да је председник Си „велики лидер, не само Кине већ, рекао бих, један од најзначајнијих светских лидера.“

Председник Си Ђинпинг је врховни кинески вођа од 2012, када је изабран за генералног секретара Кинеске комунистичке партије Кине (ККП). У 2023. је ККП имала преко 98 милиона чланова и распрострањено је мишљење мећу зналцима да је као предводник свеопштег развоја НР Кине протеклих 75 година, најуспешнија политичка организација савременог доба.

У складу са учењем утемељивача НР Кине Мао Це тунга да „политика командује бајонетима”, Си Ђинпинг је и председавајући Централне војне комисије, највишег органа националне одбране Кине. Њена главна војна сила је Народноослободилачка армија (НОА), највећа војна сила на свету (и не рачунајући паравојне формације или резервне снага, а има други по величини одбрамбени буџет у свету.

Кина је држава са нуклеарним оружјем, једна од оружаних снага које се најбрже модернизују. У временима промена какве свет није видео у последњих 100 година, како председник Си каже, НОА сматрају  потенцијалном војном велесилом која има значајну регионалну одбрамбену способност и све веће могућности за пројектовање глобалне моћи.

Председник Си је син високог партијског и државног ветерана, функционера Си Ђонгсуна који је предводио делегацију ККП на 13. конгресу Савеза комуниста Југославије, 1986. у Београду. и припада петој генерацији кинеских руководилаца. Приликом његове претходне посете Београду, тадашњи председник Тома Николић, поклонио је Си Ђинпингу фотографију његовог оца Ђонгусна, снимљену током Конгреса 1986.

Од 2013. Си је председник Кине, која је са преко 1,4 милијарде људи, друга најмногољуднија земља на свету. Земља обухвата пет временских зона, граничи се са 14 земаља, и има површину од скоро 9,6 милиона квадратних километара.

 

Пише Борислав Коркоделовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању