Више посматрача него бирача
ЈОШ ЈЕДНА ИЗБОРНА ФАРСА НА КиМ

Без инцидената, али скоро и без бирача, завршено је гласање за опозив албанских градоначелника у већински српске четири општине на северу Косова: Зубином Потоку, Лепосавићу, Звечану и северном делу Косовске Митровице. На гласању се за смену ових функционера није изјаснило потребних 50 одсто плус један бирач. Портпарол Централне изборне комисије Косова (ЦИК) Ваљмир Ељези рекао је да је број грађана који су изашли на биралишта укупно 253. У Северној Митровици је гласало111 особа (0,59%), у Звечану нико (0%), у Лепосавићу 124 (0,91%), а у Зубином Потоку 18 бирача (0,26%).

У општинама Зубин Поток, Северна Митровица, Звечан и Лепосавић остају и даље албански градоначелници, изабрани 23. априла прошле године на изборима, на којима је излазност била само 3,5 одсто и које су Срби такође бојкотовали.

Гласачка места су отворена на време, у седам часова, а затворена у 19 сати. Гласачке центре, којих је било 39, обезбеђивала је Косовска полиција, а безбедност су надгледали припадници Кфора и Еулекса. Припадници полиције, али и специјалне полиције, били су присутни и у самим општинским зградама где се одвијало гласање, у Зубином Потоку, Лепосавићу и Звечану.

На челу општинских изборних комисија били су људи из општина са југа, већину чланова бирачких одбора и  изборних комисија су чинили Албанци, од којих, такође већина, није говорила српски језик. Примећене су и неправилности – чланови појединих бирачких одбора били и запослени у општинским службама, али и локални одборници и општински званичници, што је у супротности са изборним законом Косова.

На самим бирачким местима су инсталиране камере, што је први пут у неком изборном процесу на Косову. Изборе је надгледао чак 401 посматрач, представници бројних домаћих и међународних организација цивилног друштва, Оебса и Европске уније.

Због бојкота и минималног одзива грађана, градоначелници Звечана, Северне Митровице, Лепосавића и Зубиног Потока иницијативом коју су Срби покренули неће бити разрешени са дужности.

 

Текст и фотографије Зоран Влашковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању