Зашто није признат геноцид
СЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ ЈАСЕНОВЦА У ПАРИЗУ

У Паризу је, у суботу 20. априла, одржана друга по реду комеморација у западној Европи, којом је одана почаст свим палим српским, јеврејским и ромским жртвама у логору Јасеновац, током Другог светског рата за време постојања Независне државе Хрватске. Организатор овог скупа је било француско Удружење „Деца Јасеновца“, на чијем челу се налази Давид Јаковљевић, који је рођен и одшколован у Француској, а чији су родитељи из околине Лознице. Он, иако му ниједан члан породице није страдао у НДХ, заједно са својим тимом посвећује много времена да се исправи неправда, да свет сазна за страдање српског народа у Другом светском рату и да се (за почетак) у Француској и на Западу учи у школама о страдању Срба, Јевреја и Рома на простору некадашње Независне државе Хрватске, за шта је и стигло обећање са француске стране.

Управо о страдању сва три народа, а понајвише Срба у НДХ, Јаковљевић је овом приликом говорио. Он је описао страдања сва три народа, описао је шта су усташе радиле. Запитао је ко је крив и зашто каснимо, зашто није признат геноцид када је реч о овим страдањима?

– Зашто после Нирнбершког процеса нико није затражио да се забележи наше страдање и страдање свих народа у НДХ, зашто није признат геноцид пре свега над Србима а потом и над Јеврејима и Ромима? –  запитао се Јаковљевић. У кратким цртама он је описао страдање логораша у Јасеновцу, говорио је о једином логору деце у свету и о њиховом свирепом убијању, док су поред њега стајала деца, чланови КУД „Младост“ из Париза, обучена као што су многа деца била обучена у логорима током Другог светског рата. Сви су носили мајицу Удружења „Деца Јасеновца“ на којима је на српском и француском језику писало „Сви смо ми деца Јасеновца!”.

Јаковљевић је подсетио да му је прошле године на Видовдан обећано да ће се у француском образовном систему од 2026. учити о страдању Срба, Јевреја и Рома на простору НДХ. Том приликом он је додао да ће захтевати да у уџбеницима обавезно стоје три реченице:

„Пре Аушвица 2 и других концетрационих логора у Другом светском рату је постојао логор смрти Јасеновац. Независна држава Хрватске је од 11. априла 1941. започела свирепим делима да „брише” један народ пре него што су нацисти смислили начин убијања Јевреја 1942. године. Постојали су нацисти али су постојале и усташе о којем су и немачки СС официри писали најгоре…“
– Да се разуме исправно, Аушвиц 1, као концентрациони логор, којим су руководили припадници СС трупа, створен је 27. априла 1940. на иницијативу Хајнриха Химлера. Тада је Аушвиц био само логор. Крајем 1941. почиње изградња центра за истребљење и од 1942. почиње масовно истребљење Јевреја. На простору НДХ први логор је био у Јадовну од маја 1941. (тачно годину дана пре почетка стравичних масовних убистава у немачким логорим а смрти). Јадовно су Италијани затворили. По његовом затварању одмах се у Јасеновцу почело са истребљењем ова три народа, – појаснио је Јаковљевић.

 

Текст и фотографије Катарина Крстић-Тадић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању