ИЗЛОЖБА ТРАНСФОРМАЦИЈЕ:
ОД словенских традиција одевања ДО савремених креација

6 – 26. септембар 2023.

Ауторка пројекта: др Андреја Рихтер

Кустоскињa изложбе: Станислава Вауда Бeнчевич

Организатори: Музеј примењене уметности, Форум словенских култура и Министарство културе Републике Србије

 

 

Пројекат Трансформације реализовао је Форум словенских култура, фондација основана с мисијом да повезује словенске културе. Пројекат окупља одабране учеснике и учеснице из више земаља у контексту размене и транснационалне сарадње. Иницијална идеја пројекта била је покретање и подстицање креативности модних креатора кроз призму богатог културног наслеђа словенских земаља.

На првој изложби у оквиру пројекта Трансформације у љубљанској Градској кући 2019. ауторке Јожице Бродарич представљени су дизајнери и дизајнерке: Николај Божилов (Бугарска), Андреа Појездалова (Словачка), Јелена Проковић (Словенија), Галина и Николај Бирјуков (Русија) и Невена Ивановић (Србија).

Друга изложба која наставља пут пројекта Трансформације, а чија је ауторка Станислава Вауда Бенчевич, биће представљена престоничкој публици у Музеју примењене уметности у Београду током септембра месеца текуће године. Осим наведених дизајнера и дизајнерки из Бугарске, Словачке, Словеније, Русије и Србије, изложба окупља и ауторе и ауторке: Дениса Довалова (Чешка), Ивана Муришић (Црна Гора, Јелена Холец (Хрватска), Кинга Крол (Пољска) и Драган Христов (Северна Македонија). Они ће се публици представити са укупно 50 различитих ауторских радова, створених током пројекта Трансформације.

Сценографски приступ поставци уводи посматрача у атмосферу повезаности славенских култура. Модели су груписани у кругове и међусобно повезани, подсећајући на фолклорну страну игре, у којој се сви држе за руке док игра тече, а мириси разнородног биља карактеристичног за словенско подручје – липа, мајчина душица, као и аутентични словенски звук – стварају јединствен доживљај за сва чула.

Аутори су се инспирисали разноликом прошлошћу поднебља са којих потичу, а која се може пробудити везовима, принтовима, тканинама, техникама, материјалима, шарама, са одећом у којој је много симболичног и скривеног сећања.

Изложба Трансформације тематски спаја традицију и савремене дизајнерске праксе, подједнако као и различите генерације савремених модних дизајнера. Са десет      ауторских визија и колекција, пројекат сада добија опипљиве темеље за успостављање дугорочне платформе за модно стваралаштво словенских земаља – и долажење до светских модних престоница са својим оригиналним сензибилитетом.

Важан део пројекта Трансформације, осим свечаног отварања, представља Уметнички кружок, који Музеј примењене уметности организује у сарадњи са манифестацијом Belgrade Fashion Week, а са циљем умрежавања и размене искустава.

ФОРУМ СЛОВЕНСКИХ КУЛТУА

Форум словенских култура (ФСК) јесте фондација настала из културног миљеа, а која делује у јавном интересу. ФСК је званично основан 2004. године, а данас повезује више од 300 милиона Словена у тринаест словенских земаља.

Мисија Форума словенских култура јесте да кроји контакте и на тај начин везе између грађана тринаест словенских земаља. Тако се културне везе између словенских народа пажљиво обнављају, проширују и јачају. Повезивање и сарадња најбоље подстичу креативност, обогаћују разноликост словенских идентитета и јачају културни дијалог у европском и глобалном простору. Форум је традиционално место размене вредних знања и искустава, а као промотер нових идеја Форум словенских култура јесте место за увек нове могућности и прилике, каже у уводном тексту каталога изложбе др Андреја Рихтер, ауторка пројекта.

„Словенско наслеђе стога надахњује и везује. Зашто онда у словенским престоницама на прсте једне руке бројимо велике домаће дизајнере или модне куће?”, питала се др Андреја Рихтер када је осмислила пројекат Трансформације 2018. године. Главно питање које је др Рихтер поставила у каталогу: „Да ли можемо да трансформишемо европску мапу оригиналним модним креацијама, као што смо успели да урадимо са музејима и романима? Знамо ли да отварамо нове перспективе, ткамо будуће креације од шара и боја традиције и ширимо видике? Овом изложбом, која је пред нама, питање је добило недвосмислен одговор.”