Треба да учимо од животиња
КАРИКАТУРЕ У БЕО-ЗОО ВРТУ

У организацији портала Animalcartoon (animalcartoon.net), Бeo-зоо врта и Информатике Београд у простору зоолошког врта у Београду, код споменика мајмуну Самију и малог амфиреатра, одржано је свечано отварање изложбе и додела награда за карикатуре  најбољих светских мајстора, приспелих на  Осми међународни конкурс Аnimalcartoon-а на тему „Животиње”.

На овогодишњи конкурс пристигла је 1561 карикатура од 359 аутора из 55 земаља са  свих континената.

За изложбу и каталог одабране су 124 карикатуре, које је изабрао жири у сатаву: Лука Лагатор карикатуриста из Црне Горе, председник; Шпиро Радуловић, карикатуриста; Тошо Борковић , карикатуриста; Вања Булић, новинар и писац; Миломир Ђукановић, писац; Марија Солдатовић, маркетинг менаџер Информатике; Јово Шкомац, карикатуриста и Никола Костандиновић, карикатуриста.

Жири је доделио три новчане награде и 15 диплома.

 

НОВЧАНЕ НАГРАДЕ

Прва награда :

Петер Нијвендијк, Холандија

Друга награда:

Хозе Аднаел Силва, Бразил

Трећа награда:

Поп Д.Ђурђев, Србија

 

ДИПЛОМЕ

Дипломе су добили карикатуристи из Ирана, Кине, Бугарске, Азербејџана, Бразила, Русије, Украине,Авганистана, Хрватске, Колумбије, Турске,Сирије и Србије.

Од наших учесника конкурса дипломе су добили Младен Ђуровић и Сава Бабић.

Изложба најбољих карикатура постављена је на 12 паноа у Бео-зоо врту, па ће посетиоци имати прилику да поред живих животиња уживају и у онима са карикатура. Оснивач конкурса Шпиро Радуловић говорио је о досадашњим успесима седам претходних година непрекидног трајања изложби у београдском зоолошком врту и неколико  стотина хиљада пратиоца ове јединствене манифестације на друштвеним мрежама, као и о највећим именима светске карикатуре која учествују на конкурсу. На отварању изложбе приказан је репрезентативан колорни каталог најбољих карикатура. Уводни текст за каталог написао је књжевник Вања Булић и истакао: „Замишљам како би изгледала изложба ових карикатура у згради Уједињених нација и то у време када заседању присуствују представници свих земаља. Не знам да ли би после разгледања карикатура били паметнији, али сам сигуран да би се замишљени вратили кућама. Сутрадан би, ако су се заиста опаметили, отишли у зоолошки врт  и посаветовали се са животињама. Не могу да сакријем знатижељу у којој би животињи препознали себе. Постоји и једноставнији начин: нека траже савет од карикатуриста, који су, а то показује и овај конкурс – савест човечанства“.

Изложбу је отворио директор Бео-зоо врта Србољуб Алексић и пожелео да карикатуре красе овај простор и наредних година.