Неиздржив притисак на наставнике
МОЗАИК, ЈУЖНА КОРЕЈА

Стотине хиљада наставника протестовало је од септембра широм земље, захтевајући већу заштиту како од ученика, тако и од њихових родитеља. Почетком септембра само у Сеулу окупило се око двеста хиљада просветних радника, што је приморало Владу да реагује.

Наставно особље у земљи се ујединило и почело да протестује после самоубиства учитељице првог разреда, која је тек превалила двадесету, у јулу. Пронађена је мртва у својој учионици у Сеулу. Полиција је тада споменула проблематичну ученицу и притисак родитеља, али није навела коначан разлог за самоубиство. Од тада је још неколико наставника одузело себи живот, а неки од ових случајева, према сведочењу колега преминулих и ожалошћених породицаа, повезивани су са стресом у школи.

Владини подаци показују да се 100 наставника у јавним школама убило од јануара 2018. до јуна 2023. године, од којих једанаест у првих шест месеци ове године, али се не прецизира који су фактори допринели том трагичном чину.

Сунг Јол-кван, професор образовања на Универзитету Кјунг Хи каже да су брзина организације и масовност протеста многе изненадили.

– Мислим да је покретач заједнички осећај: то се може десити и мени – каже професор.

Наставници истичу  Закон о казнама за злостављање деце из 2014. године као један од главних разлога због којих се осећају неспособним да дисциплинују ученике. Кажу да се плаше да би родитељи на основу тог Закона могли да их туже због емоционалног узнемиравања свог детета. А они не желе да се повлаче по судовима.

– Школа је последња баријера где ученици могу да разлуче шта је добро за друштво, а шта није. Али ми нисмо могли ништа да учинимо. Ако их учимо томе, можемо да будемо тужени – каже Ан Џи-хај, учитељица у основној школи која је помогла у организацији протеста и додаје да су њу родитељи знали да зову на мобилни телефон неколико дана узастопно од 6 до 23 сата, желећи да разговарају о свом детету или да се жале на њене поступке.

Јужнокорејски министар образовања Ли Џу-хо је првобитно упозорио наставнике да би масовни штрајк био незаконит чин. Тај став је брзо промењен, а сет законских ревизија прошао је Народну скупштину 21. септембра. Једна од кључних промена је пружање неке врсте заштите наставницима од тужбе за злостављање деце, ако се њихово дисциплиновање ученика сматра легитимном образовном активношћу. Такође, одговорност за решавање жалби на школу и тужби родитеља на наставнике сада је на директору школе.

– До сада смо неговали културу у којој је директор школе тежио да те одговорности пренесе на наставнике – каже професор Сунг.

Нови закон ће такође заштити личне податке наставника, као што су бројеви њихових мобилних телефона и захтеваће од родитеља да контактирају школу када имају недоумице или притужбе, а не, као до сада, директно наставника.

 

Припрема Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању