Ловац на олује
МОЗАИК, КУВАЈТ

Иако је по занимању рачуновођа, Сара Хасан Ал-Сајег (40) себе назива првом кувајтско-арапском женом која је ловац на олује. Када се не бави бројевима, Ал-Сајег јури за најјачим олујама како би фотографисала дивљу лепоту природе и документовала њену променљиву ћуд.

Пре него што је почела да јури за олујама, Ал-Сајег је из хобија фотографисала пејзаже и панораме градова. Њено одушевљење метеоролошким појавама распламсало се случајно, 2011. године. Хтела је да сними панораму града Кувајта.

– Одједном огромна хабиб, пешчана олуја је долазила ка мени, а ја сам њом била фасцинирана – сећа се Ал-Сајег. – Хабиб је арапски израз за зид од облака који се формира када ветар ниског нивоа долази са севера и подиже прашину. Помислила сам: шта се ово дешава, како је то могуће? И, од тог тренутка сам „навучена“ на олује. Пожелела сам  да сазнам како се дешавају олује, како се дешавају торнада.

Од тада, Ал-Сајег фотографише олује које захватају Кувајт и Арапско полуострво. Чак и без метеоролошког предзнања, приметила је промене у временским обрасцима на Блиском истоку.

– Јурњава за олујама ме је натерла да боље видим свет. Помогла ми је да схватим да су климатске промене нешто стварно, и веома озбиљна ствар.

Последњих година на Блиском истоку и на северу Африке било је неколико екстремних климатских појава. У марту и априлу 2019. године делови Ирана, Ирака и Сирије разорени су поплавама. Прошле године пешчане олује су се стуштиле на подручје од Дубаија до Сирије, посебно се окомивши на Ирак. И стручњаци су сагласни да су пешчане олује невиђено учестале, делимично и због климатских промена. А у септембру је хиљаде људи страдало од такозване столетне кише коју је изазвала олуја Данијел.

– У протеклих пет-шест година торнада су погађале и Саудијску Арабију и Уједињене Арапске Емирате, Катар као и Кувајт – каже Ал-Сајег, додајући да ловци на олује могу да помогну и метеоролозима и становништву, али да их на Блиском истоку не схватају озбиљно.

Са своје стране Ал-Сајег прикупља своје фотографије и видео-снимке и упоређује их са прогнозом коју састави на основу метеоролошких података пре сваког лова на олују. Потом објављује информације на друштвеним мрежама и дели их на налозима који прате међународне временске појаве.

Лов на олује је опасан и захтева планирање, стрпљење и компликовану анализу података. Грешке могу да доведу до тога да ловац пропусти непогоду или да себе доведе у опасност. Ал-Сајег каже да непредвидиве силе природе не би требало да се схавте олако, те да она увек има излазни план. Присећа се да су 31. маја 2016. она и колега ловац на олује Мајк Олбински наишли на огоромну олујну структуру у близини Ламесе у Тексасу.

 

Припрема Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању