Земљотрес и национални понос
МОЗАИК, МАРОКО

Како је саопштила краљевска породица, Мароко планира да у следећих пет година потроши најмање 11,7 милијарди долара за обнову земљотресом уништених области.

Најмање три хиљаде људи је погинуло у катастрофаном земљотресу јачине 6,8 степени Рихтерових који је 8. септембра погодио сиромашно и неприступачно  рурално подручје источно од Могадиша, на падинама планинског венца Атлас. План обнове би обухватио 4,2 милиона људи у најтеже погођеним покрајинама Ал Хауз, Шишаова, Тарудан, Маракеш, Варзазате и Азизлал, саопштила је краљевска палата после састанка краља Мухамеда Шестог с владиним и војним званичницима. Циљ је да се обезбеде сигурни домови за становништво погођено земљотресом  али и изгради инфраструктура која би омогућила економски развој. Како је најављено, реализација амбициозног плана ће се финансирати из државног буџета, међународне помоћи и фонда за обнову који је основан после земљотреса. До сада је фонду донирано више од 700 милиона долара.

Мароко са својих више од 38 милиона становника је земља у развоју, пета економија на афричком континенту и туристичка сила коју је у прва три месеца ове године посетило готово три милиона туриста, највише из Шпаније, Британије и САД. Влада сада страхује да би због земљотреса двоцифрен тренд раста броја гостију из месеца у месец могао да буде заустављен, што би довело до масовних отказа у овој, за Мароко веома важној, привредној грани. Уз то, 40 одсто радно способног становништва се бави пољопривредом, која „пати“ због климатских промена. Зато се многи, посебно страни познаваоци прилика питају како ће Мароко успети да реализује амбициозни план обнове погођеног подручја на падинама планинског венца Атлас, тим пре што су власти после земљотреса прихватиле помоћ само од четири земље, Британије, Шпаније, Катара и Уједињених Арапских Емирата. Одлука о томе чију ће понуду Влада у Рабату прихватити ломила се на питањима суверенитета и геополитике. Понуда је било и из Немачке, Белгије, САД-а, Туниса, Турске и Тајвана, али су их све, као и оне које су стигле из Париза и Алжира и које су изазвале највише пажње, Мароканци једноставно оћутали..

Мароко је био француски протекторат од 1912. до 1956. године. Везе између две државе су и после тога биле јаке, посебно што у Француској живи око осамсто хиљада становника мароканског порекла. Али  последњих неколико година су односи затегнути због питања виза за држављане Марока, признавања Западне Сахаре и односа са Алжиром. Према француској министарки спољних послова Катрин Колони марокански краљ Мухамед Шести (60) је био у Француској, спекулише се на лечењу, када је његову земљу погодио најјачи земљотрес у последњих 60 година. Мароко тренутно нема амбасадора у Паризу, а посета француског председника Емануела Макрона краљевини је неколико пута одлагана.

 

Припрема Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању