Мистерије древног Египта
Мумије на сваком кораку

За свет је та вест била сензација, у Египту су о томе говорили као о малтене свакодневној појави. А вест је гласила: „Египатски званичници задужени за антиквитете објавили су да су археолози открили најмање сто саркофага са мумијама у некима од њих, и око четрдесет позлаћених статуа у огромној фараонској некрополи  Сакари јужно од Каира”.

Када су побројали и рутински прегледали дрвене сандуке, стручњаци су их сакупили на једно место и организовали импровизовану изложбу у подножју чувене степенасте Џосерове пирамиде у Сакари. Том приликом је Халед ел-Анани, министар туризма и антиквитета, рекао да откривени предмети потичу из хеленистичког периода (320–30 пре нове ере) и касног периода старог Египта (664–332 п.н.е.).

Логично је било питање новинара где ће надлежни да депонују и изложе толики број саркофага, будући да је познато да је Египатски музеј у Каиру већ крцат таквим материјалом. Министар Ел Анани је одговорио да ће налази бити распоређени, према значају, у најмање три каирска музеја, укључујући и Велики египатски музеј, који се гради у близини пирамида у Гизи. Уследило је и једно изненађење за присутне. Пред камерама је отворен један саркофаг у којем се налазила добро очувана мумија.

Сакара није научницима непознат локалитет. Он је, заправо, део  огромне некрополе у старој египатској престоници Мемфису. Није био довољно истражен, али је у последњих неколико месеци у обимним ископавањима на том простору нађено безмало сто педесет саркофага, са мумијама у већини њих. Ови саркофази нађени су у три некрополе, на дубини од дванаест метара и према првим резултатима реч је о особама које су припадале високом сталежу.
„Када год испразнимо једну гробницу, увек пронађено улаз за другу“, каже Ел Анани.

А да бисмо оправдали наслов овог текста, ево још само два примера. Последњег дана октобра ове године археолози су у близини Луксора открили још једну древну гробницу, старости приближно 2500 година која је припадала високом званичнику. У њој су пронађени гробови чланова његове породице, као и складиште уметничких дела и оруђа која су са покојником сахрањена.

Пише О. РАДУЛОВИЋ

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању