Ренати Улмански нагарада за животно дело
НУШИЋЕВИ ДАНИ У СМЕДЕРЕВУ

Мај је традиционално резервисан за позоришни фестивал ,,Нушићеви дани’’ у Смедереву који ове године обележава своју 40. годишњицу. Тим поводом, организатори су спремили разнолик пратећи и главни, као и предфестивалски програм, али и програм за најмлађе позоришне љубитеље који ће трајати до 24. маја.

Фестивал је свечано отворен 15. маја на добро познат начин- полагањем венаца на споменик Браниславу Нушићу, да би затим уследила представа ,,Др’’ ОАП Бранислав Нушић, у режији Невене Ракочевић. У оквиру ревијалног програма, на репертоару су се нашле и још две представе драмског писца чије име фестивал носи, а то су “Народни посланик“ Никшићког позоришта и ЈУ Центра за културу Пљевља, као и једна необична представа ,,Пут око света, свет око пута – Нушић у театру затворених очију’’ настала у продукцији самог Фестивала.

Као и сваке године, главни такмичарски програм окупио је неке од најзначајнијих представа актуелне позоришне сезоне из градова широм Србије. Публика је 15. маја имала прилику да види представу „Сан о завичају (невиђено фолк сновиђење)“ Народног позоришта у Нишу, у режији Милана Нешковића. Затим, 20. маја, на репертоару је била представа-опера у 17 песама „Деца“ Народног позоришта у Београду, у режији Ирене Поповић, а већ наредног дана и представа „Чеховљева соба“ Народног позоришта Тимочке Крајине „Зоран Радмиловић“ из Зајечара.

Потом, 22. маја публика је могла да ужива у представи „Очеви и оци“ Народног позоришта у Београду у режији Вељка Мићуновића, а последња представа у овогодишњем такмичарском програму је на репертоару 23. мај и то „Отац“ Атељеа 212, у режији Паола Мађелија. Главни такмичарски програм одржава се у Великој дворани Центра за културу Смедерево.

Фестивал ће 24. маја затворити Музичко- сценски времеплов „Алкибијада“ у коме ће учествовати нека од најзначајнијих имена српског глумишта као што су Тања Бошковић, Љиљана Стјепановић, Мина Лазаревић, Горан Јевтић, Славен Дошло и многи други. Исте вечери, биће и додељене награде Фестивала, а Нушићева награда за животно дело глумцу-комичару биће уручена Ренати Улмански.

Публика је навикла да током „Нушићевих дана“ добије и бројне пратеће садржаје, па су организатори и ове године приредили програм у кафани „Дарданели“ након сваке представе, а одржани су и округли столови, глумачке радионице за децу, младе и припаднике друштвено осетљивих група, као и промоција монографије посвећене овогодишњем лауреату фестивала: „Рената Улмански/ Његово величанство Случај“ коју је приредио Марко Мисирача.

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању