USPEŠNA IMUNIZACIJA U SRBIJI
Posle vakcine, pouzdanija zaštita

Britanska varijanta virusa korona samo je jedna od niza varijanti koje su do sada uočene. Virus koji se kod nas pojavio proletos razlikovao se od vuhanskog i od španskog, zapaženog tokom leta. Tu su još, od poznatijih, i južnoafrička i brazilska varijanta. Izgleda da se britanska varijanta nešto lakše prenosi, mada se još se ne zna u kojoj meri, a da je zaštitna moć vakcinacije malo slabija kada je reč o brazilskom soju. Ali, tek predstoje pouzdanije vesti o tim posebnostima. Za sada je stav da su razlike između varijanti minimalne i da ne ugrožavaju bitno efekat imunizacije, kaže za „Ilustrovanu Politiku“ naš poznati epidemiolog u penziji dr Zoran Radovanović.

Kakav imuni odgovor se razvija kada se preleži korona, a kakav kada se primi vakcina?

– Odgovor imunog sistema podložan je individualnim varijacijama, ali, po pravilu, zavisi od kliničke slike – što je ona teža, koncentracija antitela u krvi biće veća. Sva dosadašnja iskustva, a još uvek su vrlo skromna, ukazuju da će zaštita posle vakcinacije biti pouzdanija i dugotrajnija, nego posle preležane bolesti. Naravno, efekat će zavisiti i od vrste vakcina, a razlike između njih su još uvek predmet procenjivanja.

Kada počinje da se stvara veća količina antitela nakon prve doze vakcine, kao i da li je druga doza garancija da se osoba neće inficirati?

– Već krajem prve nedelje uočavaju se prvi pokazatelji nastajuće zaštite od infekcije. Posle dve nedelje nivo antitela je već znatno viši, ali još uvek nedovoljan da se bude opušten. Tek 10-15 dana posle druge primljene doze vakcine, čovek može da računa da je zaštićen. Međutim, u biologiji, kao i u medicini, garancija retko kad postoji. Reč je o verovatnoći da se izbegne bolest. Ona je prema dosadašnjim saznanjima oko 20 puta manja za Fajzerovu i četiri puta manja za kinesku vakcinu u odnosu na nevakcinisane osobe. Valja naglasiti da je to verovatnoća da se izbegne bolest, ali ne nužno i infekcija. Dodajmo i da onaj dvadeseti, odnosno peti koga vakcina nije zaštitila, može da računa na blaži klinički tok bolesti.

 

Piše Jasmina VujadinovićCvjetković

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju