Мали археолози на терену
Школе у доба короне

Није лако у ово време короне ни наставницима ни ученицима. Свако се довија на свој начин да преброди ово, нема збора – ужасно време. Једна од оних који готово свакодневно смишљају како да деци олакшају ове дане јесте учитељица Милена Алексић, из Основне школе „Милоје Васић“, из Калуђерице. Сходно имену које Школа носи, а реч је о првом нашем школованом археологу, у оквиру пројектне наставе у одељењу 2/4 учитељице Милене, одржан је низ веома занимљивих радионица и активности. Ученици су током претходних месеци радили на импровизованом арехолошком налазишту, инспирисани ликом и делом пионира наше археологије, др Васића.

Ученике смо најпре упознали са прибором и алаткама које археолози користе приликом истраживањакаже учитељица Милена. Организоване су радионице вајања винчанских фигурина и неолитског посуђа. На једном од часова ученици су имали прилику да разговарају путем зум платформе са праунуком Милоја Васића, проф. др Милицом Тапавички Илић, која је такође археолог, и поставе јој низ интересантних питања. Сарадња са институцијама културе наставила се и кроз предавање кустоса Народног музеја, Иване Минић /пројекат: Музеј на часу/. Пронађену грађу, потковани знањем стручњака, ученици су обрађивали и селектовали користећи четкице и чистилице. Цртали су, писали, а гледали су и филм о налазишту „Бело брдо“ у Винчи. Круна вишемесечног рада свакако је изложба која је приређена у централном холу Школе. У оквиру ње, ученици 2/4 дочекују вршњаке, али и оне мало старије, у малим групама, и у улози кустоса воде их кроз историју.

Завршавајући наш краћи разговор, учитељица Милена напомиње да њихова Школа школске 2020/21. године прославља десет година од оснивања. Тим поводом, издата је монографија „Књига о Васићу“, коју су приредили професори српског језика Биљана Јовановић и Мирослав Бундало, а уприличена је и школска химна „Један је Васић“, коју је компоновао професор музичког, Огњен Марковић. Услед пандемије вируса корона изостала је свечана академија коју су припремали и сви нестрпљиво ишчекивали. Како такав јубилеј не би протекао необележено, ученици млађих разреда имали су другачије, врло корисне практичне активности.

Приредио О.Р.