Нуде луксуз, а продају маглу
ТУРИСТИЧКЕ ПРЕВАРЕ

Многи од оних који су се „упецали“ на ове мамце, нису ни стигли до тропских плажа и тиркизног мора, јер су установили, још код куће, да „нешто није у реду” јер им се „дивља” агенција није јављала на позиве ни дан пред пут. Ова варијанта је ипак боља него да пређете хиљаде километара и онда установите да „нигде нисте стигли”, да вас не чекају пићем добродошлице а да на рецепцијама прелепих хотела не желе ни да разговарају са вама. Тада вам остаје само да „прогутате кнедлу” и покушате да тужите „организатора”.

Како да препознате обману пре него што вам је електронски већ скинут новац са картице, чије сте бројеве, пуни поверења, ставили на располагање непознатој особи на сајту за букинг, а нисте ни проверили да ли објекат и смештај са слике заиста и постоји, питали смо Александра Сеничића директора Јуте– Асоцијације туристичких агенција.

– Јута као кровна асоцијација српских туроператора не може да утиче на сајтове за приватно организовање летовања, резервацију смештаја, превоза и понуде разноразних „кол–бек” агенција које праве ршум на туристичком тржишту . У протекле две–три године, било је више стотина жалби. Све су завршиле на суду. Јављају се Јути иако знају да нису резервисали летовање преко туроператора или суб-агената који су наши чланови. Ми их упућујемо на полицију, зато што је то превара. Има различитих начина да се препознају они који нуде лажне услуге летовања. Било да је то на друштвеним мрежама, или сајтовима, инструкције о плаћању „завијене” као да су у питању шпијунски филмови о Џемсу Бонду, могу да буду знак да нешто није у реду – каже Сеничић.

Фотографије које преваранти постављају обично нису фотографије назначеног објекта. Постављају се слике луксузног смештаја, на сјајној позицији али важно је проверити да ли објекат уопште постоји. Добра је провера кроз „гугл мапе” или ако је у питању позната дестинација, улогујте се на сајт објекта проверите локацију, цену. Драстична разлика у цени означава јасно да је то превара.

– Преваранти знају да за вредност до 20 евра не може да се покрене кривична пријава, а то је обично износ који траже као аванс. Има оних који су се озбиљно добро организовали и сређују комплетна путовања преко друштвених мрежа. Закон не може да их санкционише на прави начин. Кад их ухвате инспекцијске службе, плаћа се новчана казна и они настављају да даље раде.

Како да људи препознају превару ?

– Постоје онлајн системи као што су „ buking.com”, „agoda”, „hotels.com”… који су препознатљиви и који имају своје услове. Морају да се пажљиво прочитају, да се добро познаје језик, јер углавном нису регистровани и не раде у Србији. Важно је да људи знају, да они не потпадају под наше законе, већ земље где је регистрована организација, односно сајт, а то су углавном далеке дестинације. Или на пример, у Грчкој. Веома је посећен сајт туристичке агенције која се зове „Никана”, која ради у Грчкој а овде се рекламира на српском. Потпуно су нелегално на нашем тржишту и ако будете имали проблем ви не можете да се обратите никоме у Србији јер овде правно не постоје, већ само Грцима. Имали смо ситуацију са њима кад је била поплава у Грчкој и тада је велики број њихових гостију остао без смештаја.

Текст: Д.К–И.