Помоћ за слепе и слабовиде
ПАМЕТНА РУКАВИЦА

Паметна рукавица је јединствен, мултифункционални електронски уређај који је произведен у Србији, осмишљен да слепим и слабовидим особама омогући лакше обављање свакодневних активности и тиме допринесе бољем квалитету њиховог живота.

Савез слепих Србије и домаћи стартап „Анора“ направили су уговор о сарадњи 2019. године који је омогућио усавршавање и имплементацију паметне рукавице, као и могућност да што већи број корисника проба овај иновативни производ.

Председник Савеза слепих Србије Милан Стошић, рекао је да је паметна рукавица значајно помагало, а да је споразум који су потписали обавеза да и даље заједно раде и на неким сличним пројектима како би олакшали животе слепих.

Никола Крстић, директор „Anora Tehnology“ и један од креатора рукавице, објаснио је да му се идеја о тој иновацији родила још у средњој школи из жеље да помогне слепим и слабовидим. Био је ученик трећег разреда Електротехнчке школе „Никола Тесла“ у Београду када је на такмичењу средњошколаца малих предузетника „Промос“ први пут презентовао пројекат „паметна рукавица“. Значајну победу је освојио и на београдском такмичењу за најбољу бизнис идеју као матурант када је освојио 300.000 динара и почео са радом у Научно- технолошком парку у Београду. То је његовом тиму омогућило да развију почетну идеју, а прототип рукавице направљен је кроз стартап програм. Са сарадницима и дизајнерима, али и уз помоћ око 200 корисника чије су сугестије биле драгоцене, радили су на побољшању идејног решења да би почели са масовном производњом и поделили је корисницима који су учествовали у тестирању.

Представници фирме „Anora Tehnology“ радили су тестирања ове паметне рукавице са ученицима школе „Вељко Рамадановић“ који похађају наставу самосталног кретања и оријентације. Рукавица је прво тестирана у спољашњем простору, на полигону за самостално кретање, у дворишту и улицама у непосредној околини школе. Установљено је да се рукавица може користити за регистровање препрека у горњем делу тела али и да се уз њу обавезно мора користити и бели штап. „Анора“ је погодна за праћење високих оријентира, регистровање празних простора и отворених врата на објектима где корисник може да бира раздаљину између пола и три метра, на којој жели да се информише о препрекама или прати оријентире.

Команде које се налазе на рукавици су једноставне за руковање, а иновација која је изузетно важна јесте и „паник тастер“ који обавештава блиску особу путем мобилног телефона о локацији слепог лица. Такође, поред локације рукавица пружа детаљну информацију о путањи коју треба користити да би пронашли слепу особу јер је страх од губљења главни проблем код самосталног кретања и оријентисања.

 

Пише Наташа Ускоковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању