Najnovije delo slavnog muzičara na svetskom festivalu
NELE POČASNI UMETNIK U ISTANBULU:

Nele Karajlić već godinama neizostavno krstari našim svetom: na velikim binama sa svojim kultnim numerama, kroz književna dela na policama knjižara, a na malim i velikim ekranima razbija stereotipe u filmskim i TV produkcijama. Sada, ovaj istraživački duh zakoračuje u nove prostore umetnosti, istražujući sveža tla u saradnji sa beogradskim galerijama savremene umetnosti Monolog i Sanjaj, kroz eksperimente s multimedijalnim instalacijama. Nakon eksplozivnog prijema na Sajmu umetnosti u Budimpešti sa svojom instalacijom „Na početku beše reč“, Nele je pozvan da svoje umetničko dostignuće podeli sa publikom na čuvenom Sonar festivalu u Istanbulu.

Neletova umetnička postavka uranja u dubine moći jezika na jedinstven način. Pomoću reči iz svog libreta za operu „Vreme Cigana“ Emira Kusturice, on poziva na suštinsko razmišljanje o snazi jezika i izgovorenih reči. S posebnim fokusom na jezik Roma i Sinta, ističe kako se ove reči prenose i čuvaju kroz vekove, prelazeći granice prostora i vremena, što samo pojačava njihovu ulogu u oblikovanju identiteta i kulture.

Umetničko delo koje je Nele Karajlić stvorio u saradnji s kustosima Denisom Leom Hegićem (Monolog) i Sanjom Bjelanović-Janković (Sanjaj) oduševljava svojom interaktivnošću i dinamikom. Nele podstiče posetioce da budu aktivni učesnici u izložbi, pozivajući ih da menjaju, pomeraju, invertuju ili deformišu reči, koristeći svoje senke putem projekcija. Kroz ovu interaktivnu instalaciju, moć reči oslobađa se iz okova statičnih formata poput štampanih stranica ili scenskih prostora, uvlačeći posetioce u svet gde se jezik i višesenzorna iskustva prožimaju u jedinstvenu celinu.

O SONAR FESTIVALU

Festival Sonar Istanbul, inkarnacija avangardne elektronske muzike i inovativne digitalne umetnosti, transformiše ove godine živopisnu četvrt Bešiktaš u pulsirajuće središte kreativnosti i inovacije usred Istanbula. Sonar Istanbul nije ograničen samo na muziku. To je višesenzorno iskustvo. Digitalne umetničke instalacije, najnovije tehnologije proširene i virtuelne stvarnosti, svetlosni šouovi i holografski nastupi, ispuniće ovaj prostor u periodu od 26. do 28. aprila.