Куртијева полиција хапси и пребија
НА СЕВЕРУ КиМ

Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је, у суботу 13. априла,  да је Србин, приведен тог дана од стране косовске полиције на прелазу Брњак, Срећко Софронијевић из Звечана, који је рањен 13. октобра 2021. године у немирима до којих је тада дошло у Звечану.

Софронијевић је у тренутку хапшења био са супругом на прелазу Брњак на путу за Србију. Канцеларија за Косово и Метохију је, како је додато, одмах обезбедила адвоката ухапшеном Србину, који ће проверити све елементе овог случаја. Софронијевић је, изјавио је истог дана Ветон Ељшани, заменик командира косовске полиције за регион Север, приведен због „ремећења уставног поретка Косова”.

„Софронијевић се месецима опорављао од последица рањавања тог 13. октобра 2021, приликом упада и оружане интервенције специјалних једница полиције на северу КиМ. Упуцан је док су припадници Росу бацили сузавац у његов комшилук, а он покушао да склони дете. Иако је  мирно наставио да живи у свом дому са породицом, не желећи да напусти север Косова и Метохије, његово привођење је наставак застрашивања и провокација којима је изложен, с циљем да напусти своје огњиште, али и да се пошаље порука српском народу да на овим просторима никад неће имати мира, док год је Курти на власти”, стоји у саопштењу Канцеларије за КиM.

Након што је саслушан у станици полиције у јужном делу Косовске Митровице у поподневним сатима у суботу 13. априла, Софронијевићу је Основни суд у Приштини одредио је притвор до 30 дана.

Његов адвокат, Дејан Васић из Косовске Митровице, изјавио је да се   Софронијевићу на терет ставља више кривичних дела: покушај убиства, позив на отпор, напад на службено лице, неовлашћено поседовање оружја, учествовање у маси која врши кривично дело хулиганизма, уништење имовине.

– Током догађаја које наводи полиција, Софронијевић је био рањен и није учествовао у немирима. Сигуран сам да ће се током истраге утврдити да је оштећена страна, а не извршилац кривичних дела, која му се стављају на терет – казао је адвокат Васић.

Истог дана, у суботу 13. априла, припадници косовске специјалне јединице претукли су Владана Стевановића из села Бабудовица на Рогозни код Зубиног Потока и нанели му повреде на глави и телу због чега има 15 шавова. Владан је испричао да су га специјалци претукли „на правди Бога“ и да сада страхује да ће га опет малтретирати.

 

Текст и фотографије Зоран Влашковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању