ШТО СТАРИЈЕ–ТО БОЉЕ
Вино Леонарда да Винчија

Пре три године, када се навршило тачно пет векова од смрти славног уметника и универзалног генија Леонарда да Винчија, у пролеће 2019. напуњене су, по први пут, велике амфоре од теракоте вином произведеним од специфичног клона сорте Malvazija di Candia, коју је узгајао и славни сликар. Све се то и одвијало на истом месту, у центру Милана, у врту виле Атељани, где је, сматрају научници, некада и био Да Винчијев виноград, а где је данас уређен музеј посвећен сликару славне „Мона Лизе“, „Тајне вечере“ и других ремек-дела.

Осим по изузетним ренесансним сликама, Леонардо је у историји остао запамћен и као научник, изумитељ, градитељ савршених макета тврђава од колачарског материјала. Волео је кухињу, и осмислио је неке, за оно доба изузетне рецепте, конструисао је и први аспиратор, као и низ других кухињских помагала, а био је и велики љубитељ и познавалац вина. Виноград у коме се данас поново узгаја Леонардово омиљено вино добио је 1499. године од свог пријатеља и мецене, војводе Лодовика Сфорце, у замену за чувену слику „Тајна вечера“.

„Овај виноград је био основа за Леонардову „Тајну вечеру“. Војвода од Милана је купио ову кућу и поклонио је Леонарду. Леонардо је бринуо о винограду и ту је проводио доста времена са својим омиљеним ђаком Ђан Ђакомом Капротијем, званим Салаи, који је после Леонардове смрти наследио половину винограда и једну слику“, каже Алесандро Котронео, директор винарије.

Војвода је поклонио Да Винчију виноград са 16 редова лозе. Године 1500. Леонардо одлази из Милана, убрзо након што је виноград дао у закуп оцу свог ученика.

Једанаест година је тим истраживача радио на лоцирању места  некадашњег сликаревог винограда и на идентификацији остатака винове лозе који су откривени током ископавања. Затим су кренули у потрагу за клоном који би био најближи оригиналу. Италијански вински стручњак Лука Марони имао је водећу улогу у откривању да ли је иједан корен винове лозе преживео све ове векове, и о томе је касније и објавио књигу „Леонардо да Винчи и вино“. Када су идентификовали сорту Malvazia di Candia Aromatica, истраживачи су кренули у проналажење правог клона и то у области Пјаћенца, југоисточно од Милана. Пронашли су клон који је испунио њихове захтеве, а колико је све озбиљно схваћено, довољно говори податак да су у овом прејекту „оживљвања вина Леонарда да Винчија“ учествовали и генетичари (Серена Имацио са Универзитета Модена), генетичар за винову лозу (Атилио Сциленца за универзитета у Милану), подијатар (Родофло Минели) и многи други. Здушно су им помагали и  власници виле и врта у којем је био и у којем је данас опет засађен виноград, у западном делу центра града. Туристи радо посећују ову локацију.

 

Приредила С. Лазаревић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању