Европски шарм фасада и улица
АРХИТЕКТУРА СУБОТИЦЕ

Суботица се пре пар година нашла и на листи најатрактивнијих туристичких дестинација у свету по избору часописа The New York Times, раме уз раме са Бечом, Атином, Ротердамом. Није чудно јер са својим прелепим зградама има неки европски шарм. Суботица се у писаним документима први пут спомиње 1391. године, али утврђено је да су људи на овом простору живели још пре 3000 година.  Судбину Суботице битно је одређивао положај на путу између Европе и Азије,  као и то што је била на граници две сукобљене силе: Угарске и Турске. У честим и великим сеобама у ову војну крајину дошли су многи народи: Срби, Мађари, Немци, Словаци, Јевреји, Буњевци, Грци…  Често су се мењали господари као и име града.  Од првог – Забатка 1391 – носила је више од две стотине назива, али су најкарактеристичнија имена Szent-Maria, Maria-Theresiopolis, Maria Theresienstadt, Сзабадка и Суботица.

Смештена у близини границе Србије са Мађарском, на крајњем северу земље, други је град по величини у Војводини, а такође и један од најлепших у којем се налазе неке од најневероватнијих сецесијских здања у региону.  Архитектура Суботице је веома необична и уникатна захваљујући низу различитих стилова који су се испреплетали. Заједно, они чине посебно и шаренолико јединство које даје живот улицама града и фасцинира све који га посете.

Суботичка Градска кућа је главна атракција, сецесионистичко ремек-дело уједно и једна од најупечатљивијих зграда у Србији. Симбол је овог града, а многи би рекли и његова душа, средиште. Архитекте и градитељи су Градској кући посветили посебну пажњу, тако да су је декорисали пуне две године након што је саграђена. Препознатљива декорација Градске куће је оно што је чини посебно упадљивом, цвет лале налази се на њој фасади као још један од симбола града. На прозорима се налазе уникатни и разнобојни витражи великог мађарског сликара Шандора Нађа. Око Градске куће формиран је трг којим доминирају две фонтане обложене Жолнаи керамиком, такозване Плава и Зелена фонтана, а на тргу се налази и споменик Светог тројства (или Стуб куге). Споменик је првобитно подигнут 1815. године, али је 1964. измештен са главног трга, да би у мају 2016. био реконструисан и враћен на оригиналну локацију

Познати архитекта Ференц Рајхл пројектовао је једну од најпознатијих и најзанимљивијих  грађевина у целом граду. Ова палата одузима дах својом разнобојном фасадом и сасвим несвакидашњим изгледом. Управо због тога, палата Рајхл једно је од незаобилазних места готово свих туриста који бораве у Суботици, и животно дело овог славног архитекте. Здање је  украшено керамиком и кованим гвожђем са декоративним мозаиком који доминира фасадом. Због своје лепоте и значаја ова палата је проглашена за споменик културе од великог значаја. Налази се у парку Ференца Рајхла број 5.

 

Текст и слике Тамара Иваниш

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању