Синергија знања, достигнућа и примене
АСТЕК 2022

Четврта конференција о асистивним технологијама и комуникацији одржана је 4. и 5. новембра у Београду. У фокусу конференције биле су потребе особа са специфичностима у развоју и начинима за успостављање комуникације која је од изузетне важности за децу са сметњама у развоју и особе са инвалидитетом.

Синергија достигнућа у областима лингвистике, психологије, логопедије, дефектологије и електротехнике, како у домену истраживања тако и у примени нових сазнања, окупила је велики број врхунских стручњака из релеванатних научно-истраживачких установа и струковних удружења.

Поред већ познатих еминентних домаћих предавача, на конференцији су учествовали проф. др Georgije Pavlidis из Грчке, др Cella Lacouh из Браин института у Паризу, др филозофије Branu Ahtam инструктор педијатрије и истраживач у дечијој Бостонској болници, директорка МЕГ програма за фетално-натални неуроимиџинг научно-истраживачког центра Бостонске дечије болнице и Suzan Delahantѕ, мастер психологије, специјалиста за алтернативне медије и асисистивне технологије из Калифорније. А на самом почетку и на овогодишњем конгресу, један наш уметник је успео да  ликовну уметност приближи слепим и слабовидим особама.

Први дан конференције почео је отварањем изложбе графичких принтова, објеката и инсталација за слабовиде и особе са оштећеним чулом вида под називом „Keep in touch“ или „Додир“ аутора Милана Игњатовића који је рекао да је основна идеја изложбе потекла у време пандемије са жељом да приближи уметност особама са проблемом вида и да им помогне у тумачењу графичког језика. Аутор је истакао да приказани радови у потпуности комуницирају и са особама које нормално виде и на тај начин доприносе бољем разумевању стварности света слабовидих и слепих. Графике су рађене у теници „суви жиг“ и Брајевој азбуци тако да се читају и доживљавају тактилним путем. На сваком отиску приказан је одређени знак са називом или асоцијацијом на Брајевом писму чинећи једну целину. „У уметничком смислу покушао сам да направим везу између визуелног и тактилног како би се разумела идеја и саопштила порука“, рекао је Игњатовић.

 

Пише Наташа Ускоковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању