Прослава стотог рођендана
БЕОГРАДСКА ФИЛХАРМОНИЈА

Београдска Филхармонија је прошле седмице започела прославу свог стотог рођендана концертом одржаним у препуној сали Коларчеве задужбине. Оркестар је предводио Урош Лајовиц, некадашњи шеф-диригент који је овом приликом одликован звањем почасног диригента, а као специјални гости изненађења наступили су музичари чувеног „Јаношка ансамбла“ из Беча.

Несвакидашње емотивна атмосфера обележила је рођенданско вече поносних филхармоничара и усхићене публике. Програм је отпочео „Свечаном увертиром“ Дмитрија Шостаковича за кога се може рећи да је филхармонијски фаворит и најрадије извођен композитор. У складу са слављеничком атмосфером, свирале су се „Рођенданске варијације“ у различитим стилским жанровима уз посебни додатак у српском стилу који је специјално за ову прилику компоновао Милош Бранисављевић. На програму је такође било финале Бетовенове Пете симфоније, као и Грлица из „Охридске легенде“, дела Стевана Христића, оснивача Филхармоније.

Температура концерта је доведена до кључања уз „Јаношка ансамбл“ који окупља несвакидашње виртуозе, музичке акробате познате по жанровским трансформацијама. Тако се у њиховом специјалном „Јаношка стилу“ у перформансу са филхармоничарима чула музика од Моцарта, преко кафанских песама до хитова „Битлса“. Кроз програм, који је водио филхармонијски пријатељ, глумац Владимир Алексић, а визуелно га уобличио режисер Милутин Петровић, Београдска филхармонија је направила омаж некадашњим директорима, уметничким директорима и шефовима диригентима, од Стевана Христића до Ивана Тасовца.

Прослава стогодишњице наставља се на Гала концерту са легендарним Зубином Мехтом (20. јун на „Коларцу“) након чега следи регионална турнеја у оквиру иницијативе Отворени Балкан (Тирана и Скопље), а церемонију отварања јубилеја крунише велики и бесплатни концерт на отвореном и извођење „Дизни фантазије“ уживо на Ушћу 2. јула.

Од Јелене Милашиновић, представнице за односе са јавношћу Београдске Филхармоније, сазнајемо да ће Филхармонија прослављати свој велики јубилеј током читавих годину дана, све до наредног јуна, да ће у том периоду одржати 25 концерата на „Коларцу“ у оквиру циклуса названог „ЗАуВек“. У међувремену смо имали прилику да прелистамо породични албум Београдске Филхармоније и подсетимо се једног узбудљивог музичког века за нама.

 

Фотографије: БГФ

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању