Berlinski dani Milana Marića: naš glumac među deset „Evropskih zvezda u usponu“

Ugledni nemački festival je našeg glumca proglasio za jednu od deset „Evropskih zvezda u usponu” i tom prilikom je on sa kolegama gostovao na ovoj smotri, okružen velikom pažnjom medija, producenata i reditelja

Koji god žiri da svake godine bira deset mladih glumaca prognozirajući im veliku budućnost, to radi stručno i temeljno. Svako od njih ima odlične pozorišne, filmske ili televizijske uloge za sobom. Neke od njih su poznate i našim gledaocima iz brojnih filmova – treba samo malo napora da se prisetimo njihovih likova. A da li će svi oni postati i prave zvezde, to više nije samo pitanje talenta već i sreće.

Milan Marić (28) je baš u Berlinu prošle godine skrenuo pažnju na sebe glavnom ulogom u ruskom filmu „Dovlatov“ u režiji Alekseja Germana Mlađeg. Poziv za ovaj program i učešće u njemu predstavljaju veliku počast i priznanje za talenat, trud i potencijal za dalje napredovanje, a za odabrane mlade glumce organizovan je niz sastanaka sa filmskim profesionalcima iz čitavog sveta.

– Ovde i sada, posle godinu dana, ljudi mi prilaze i imaju potrebu da mi kažu nešto o filmu, da mi čestitaju, a prošle godine se nismo sreli. Nekako tek sada lagano počinjem da uviđam da smo napravili neku dobru stvar – izjavio je Milan Marić prilikom susreta svih deset glumaca sa novinarima. – Pokušavao sam da odgonetnem šta se krije iza tog Dovlatovljevog cinizma, te njegove ironije, bezobrazluka, šta je iza tog štita. A onda sam shvatio da se iza toga nalazi nesigurnost, tuga, neko dete koje ne zna kako da se izbori sa zadatkom, a svi oko njega očekuju da to što pre reši.

Vrlo brzo su usledili i susreti sa poznatim filmskim stvaraocima, što i jeste cilj ovog priznanja. Milan Marić i njegove kolege su bili gosti direktora festivala Ditera Košlika i čuvene producentkinje Marte de Laurentis koja stoji iza desetina velikih hitova snimljenih tokom protekle četiri decenije. Poslednji uspeh je televizijska serija „Hanibal“.

Nastavak pročitajte u broju 3134.