Победиће грађани покорни
БИОСКОПСКИ ХИТ „ПОРЕД ТЕБЕ”

Светска премијеа филма била је на летошњем фестивалу у Пули где је добио одличне критике и имао много гледалаца, а слично је прошао и на смотри у Сарајеву током августа. Зато се филм ишчекивао са великим нестрпљењем и код нас, посебно што је дуго сниман, уз доста мука и препрека које су се биле испречиле пред редитеља Стевана Филиповића и његову екипу.

Герилско-партизански рад на филму овековечен је и у ликовима које играју Власта Велисављевић и енглеска глумица Миријам Марголис – пензионери и комунисти старе гарде који отпоздрављају скупљеном шаком прислоњеном уз чело. Миријам, коју знамо из многих филмова, посебно серијала о Харија Потеру, такође је била посебна посластица за гледаоце.

Она није могла да стигне на премијеру из Енглеске, али зато су ту били остали глумци из филма попут Мине Николић, Бранислава Трифуновића, Дарка Ивића, Николе Ракочевића, Милице Мајкић, Горана Јевтића, Исидоре Симијоновић,  Милоша Петровића Тројпеца, Николе Глишића, Андреја Пиповића или Светлане Бојковић, као и специјални гости који су имали мале, али запажене улоге у „Поред тебе“.

Ту пре свих мислимо на фолк-певачицу Зорицу Марковић која игра себе из последњег периода свог живота када је постала позната као „краљица ријалити програма“. На црвени тепих је ступила са херојем спорта ММА (мешовитe борилачкe вештинe) Васом Бакочевићем, који такође игра себе у филму. Наравно, дошле су и неке познате личности из света филма, чак и политике, да подрже резултат вишегодишњег рада екипе филма „Поред тебе“. Међу њима смо уочили глумце Славена Дошла и Лену Богдановић, али и политичара Здравка Поноша.

Церемонију свечане премијере на почетку и након пројекције одлично је водила Сузана Златановић познатија као Луна Лу. Публика је заиста френетичним аплаузом поздравила ауторе и протагонисте филма који је, што рече Светлана Бојковић, „документ времена у коме живимо и којим је буквално обухваћено све“!

Филм није лако пратити, баш као ни време у коме живимо, овде, у Србији. Свесно створени хаос у животу и на платну увлачи нас у себе и ми не можемо да му се одупремо. Док седимо немоћни на оптуженичкој клупи с упереним рефлектором у очи, а иследник урла на нас и пита нас „зашто нисмо задовољни животом који нам је омогућио“, његови помагачи нас непрестано шамарају убиствима, корупцијом, лажима, лоповлуком, примитивизмом, насловима из таблоида, уценама, потказивањима, криминалом, дрогом, ријалити програмима, насиљем, псовкама, короном, лицима и неделима политичара, као и празнином која се шири друштвом и нашим умовима.

 

Пише Срђан Јокановић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању