Венчање без младожење
ДОБА САМАЦА У ЈАПАНУ

Три одвојена истраживања откривају да је удео жена од 18 до 24 године које су тренутно саме 65 одсто у Јапану, 62 одсто у Сједињеним Државама и 41 одсто у Британији. Ипак, јаз се отвара када се погледа удео жена од 35 до 39 година које су тренутно саме. Бројеви у овим анкетама били су 24 одсто у Јапану, 16 одсто у САД и 14 одсто у Британији.

Недавни попис становништва у Јапану открио је оно чега су се многи плашили деценијама: по први пут од стогодишње историје пописа, стопа наталитета у Јапану је званично испод најнижег нивоа. Тачније, становништво се смањило за приближно 947 хиљада људи за  пет година.

Док неке западноевропске земље могу имати стопе наталитета сличне онима у Јапану, недостатак значајне имиграције у ову земљу значи да је Јапан у већој опасности од последица смањења броја становништва него друге развијене државе.

Друштвене, економске и политичке последице су стога потенцијално огромне, а креатори социјалне политике и демографи фокусирани су на дешифровање друштвених образаца који стоје иза ових промена у земљи.

У том циљу, истраживање статистике љубавних и сексуалних веза, открива да јапанско друштво све више карактеришу самци. Најновија анкета Националног института за истраживање становништва и социјалног осигурања указује на проблеме: 49 процената неудатих жена и 61 проценат неожењених мушкараца између 18 и 34 године нису никада имали љубавне везе. Па чак једна трећина млађих од 30 година никада није била на љубавном састанку.

За оне који су заинтересовани за забављање и успостављање интимних веза, будућност чак и чисто физичких односа није светла. Око 45 одсто жена и 25 одсто мушкараца између 16 и 24 године изјавило је да их не занима сексуални контакт. Стога не чуди да  скоро половина свих испитаника у истом истраживању није имала сексуалну активност у месецу који је претходио истраживању.

Ове статистике осликавају апатију која све више добија на значају у јапанском друштву. То је већ обликовало социологију, па и језик, посебно наконакон објављивања књиге Масахира Јамаде „Време самаца”. Масахиро је прекршио табу и почео да прича о све већем броју самаца који настављају да живе са родитељима након својих касних двадесетих и тридесетих. Зато је сковао синтагму „паразитски самци”. Овај погрдни израз могао би се овако описати. У питању су самци који живе са родитељима како би могли да уштеде новац од кирије, а често нису одговорни за кућне послове што значи да је већина прихода само њима расположива. Ово је за њих економски подстицај јер напуштање куће или размишљање о породичном животу у сукобу су са жељом да наставе са новчано сигурним начином живота. Исељење или склапање брака значило би одустајање од ове врсте лежерног живота.

 

Пише Никола Тодорић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању